Home

Nieuws

Monsanto en Argentinië akkoord over transgene soja

Buenos Aires – Monsanto gaat in 2013 weer transgeen sojazaad leveren aan Argentijnse telers. Het veredelingsbedrijf maakte dit bekend tijdens de presentatie van een nieuwe transgene maissoort, die resistent is tegen insecten en tegen het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat (Bt MM2Y).

Monsanto heeft al jarenlang ruzie met de overheid in Argentinië, meldt landbouwraad Freek Vossenaar. ”Argentijnse boeren kregen in 1996 toegang tot Roundup Ready (RR) soja zonder dat op dat moment de patenten waren geregistreerd. Ze vermeerderden hun eigen zaden en verkochten ze door. In zeer korte tijd bestond alle soja in Argentinië uit de RR-variëteit zonder dat Monsanto er een cent voor kon vangen.”

Monsanto probeerde tevergeefs via rechtszaken alsnog een vergoeding te krijgen voor het gebruik van de zaadtechnologie, zegt Vossenaar. ”Monsanto beëindigde in 2004 daarom de soja-activiteit in Argentinië. Nieuwe sojavariëteiten van Monsanto kwamen in de VS en Brazilië op de markt, maar niet in Argentinië. Het bedrijf verkocht wel transgene mais dat boeren niet zelf kunnen vermeerderen. Vanaf 2013 komen nu ook de nieuwste sojazaden weer beschikbaar.”

Volgens Vossenaar voelt de landbouwsector de noodzaak van nieuwe zaadtechnologie. ”De afhankelijkheid van RR is groot en van nieuwe variëteiten wordt veel verwacht. Er is overleg tussen boeren, zaadleveranciers en verwerkers over de royalty-afdracht. De bedoeling is om een uitgewerkt voorstel te presenteren waar de overheid goedkeuring aan kan geven.”

Of registreer je om te kunnen reageren.