Home

Nieuws 232 x bekeken

Miljoen handtekeningen tegen GGO's

Brussel – EU-commissaris John Dalli voor Volksgezondheid heeft donderdag een miljoen handtekeningen tegen transgene gewassen in ontvangst genomen.

Greenpeace en burgerrechtenorganisatie Avaaz overhandigden de handtekeningen van burgers uit de EU. De ondertekenaars van de petitie vragen een voorlopig verbod op de teelt van genetische gewijzigde gewassen (ggo’s) in Europa.

Het is het eerste Burgerinitiatief in het kader van het Verdrag van Lissabon. Hierin staat dat burgers voorstellen kunnen doen aan de Europese Commissie, als minstens een miljoen inwoners van voldoende verschillende lidstaten hierom vragen.

De ondertekenaars, die uit alle 27 EU-lidstaten komen, vragen de Europese Commissie om genetisch gewijzigde gewassen voorlopig te verbieden. Eerst moet er een onafhankelijk wetenschappelijk panel komen, dat over de gevolgen ervan moet oordelen, vinden zij.

Greenpeace lanceerde de petitie in maart, na de goedkeuring door de Commissie van een genetisch gewijzigde aardappel, ondanks wetenschappelijke bezwaren. Verschillende lidstaten stapten naar het Europese Hof om die goedkeuring aan te vechten.

Of registreer je om te kunnen reageren.