Home

Nieuws 282 x bekeken 3 reacties

Mestbureau overtreedt regels bij alternatief mesttransport

Den Haag - Mestbureau West heeft de regels voor een alternatieve vorm van mesttransport (het zogenoemde mestspoor 2) overtreden. Dat constateren de Dienst Regelingen en de Voedsel en Waren Autoriteit in een controle op de werking van mestspoor 2.

De controle is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van ELI. Staatssecretaris Henk Bleker heeft een brief over de evaluatie van mestspoor 2 naar de Kamer gestuurd.
De mestmonsters van een meerderheid van de 22 deelnemers aan het alternatieve mestspoor bleken te veel af te wijken van de berekende samenstelling van de mest. De regels schrijven voor dat deelnemers dan worden uitgesloten. Dat is niet gebeurd. Bovendien bestaat er onduidelijkheid over hoe de gemiddelde mestsamenstelling berekend moet worden.

Ondanks deze tekortkomingen wil Bleker toch door met het alternatieve mesttransport, omdat hierbij de band tussen veehouders en afnemers van de mest wordt versterkt en omdat gestreefd wordt naar een constante mestsamenstelling.
De staatssecretaris wil wel dat het (private) toezicht op de deelnemers aan mestspoor 2 verbetert. Het ministerie is hierover momenteel in overleg met Mestbureau West.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  En we blijven lekker prutsen met de mineralen. Vooral niet luisteren naar mensen die er wèl verstand van hebben.

 • no-profile-image

  b e

  mestmonsters zijn nooit betrouwbaar

 • no-profile-image

  mestmonsters zijn nooit betrouwbaar

Of registreer je om te kunnen reageren.