Home

Nieuws 289 x bekeken 9 reacties

'Mensen steeds vaker besmet met dierziektes'

Rotterdam - Dierziektes vormen een steeds grotere bedreiging voor de bloedveiligheid in Nederland.

Dit meldt de website van AD. Bloedbanken zullen hoge kosten moeten maken om te voorkomen dat dierziektes als Q-koorts door transfusies worden verspreid.

In het AD waarschuwt hoogleraar Hans Zaaijer hiervoor. Hij wijt de bedreiging grotendeels aan de bio-industrie. Mogelijk lopen er bloeddonors rond met veeziektes in hun bloed.

Hoogleraar Hans Zaaijer bij Radio 1

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gk

  Kom maar op met de bewijzen dat het aan de intensieve veehouderij ligt. Dat gaat zeker niet lukken. De feiten zijn nl. anders. De risico's worden lager. Wel nemen risico's op zoönosen toe als gevolg van de warmere perioden die wij in de afgelopen jaren gekent hebben. Hierdoor krijgen wij hier last van door insecten overgedragen ziekten die wij eerder niet hadden. In warmere landen hebben ze daar altijd mee te maken.
  Als voorbeeld werd ergens de verspreiding van Hepatitis E onder wilde zwijnen en herten genoemd. Blijkbaar is dat ook al intensieve veehouderij.

 • no-profile-image

  watersnip

  Oeps, weer een terechte aanval op de bio-industrie. Het is een aflopende zaak met deze sector. De maatschappelijke kosten (milieu, volksgezondheid, landschap) rijzen de pan uit. Dit duurt niet lang meer.

 • no-profile-image

  Watersnip je opmerking hieronder is geen enkel bewijs van je gelijk. Hopelijk kun je mij met cijfers aantonen, dat de kosten van bio-industrie hoger zijn dan de baten. Dus omzet - kosten graag en wel zo eerlijk als mogelijk, ook even werkgelegenheid meenemen (overslag voer Rotterdam, transport vee en vlees, slachthuis, controlerende diensten, de boeren, medicijnen productie etc.)

 • no-profile-image

  En toen werd het stil.....

 • no-profile-image

  Tsja het is wel erg goedkoop ; de conclusie van Hans Zaaijer ruikt naar rascisme en is zéér éénzijdig!!!...

 • no-profile-image

  Hier kan ik nog wel iets vaags aan toevoegen. Wie garandeert mij dat er geen bloed besmet is met enge tropische ziektes, die sluimerend bij de donor, die zijn vakantie regelmatig doorbrengt in een ver tropisch paradijs aanwezig zijn? Hier rept onze heer Zaaijer niet over. Nee we mogen de burger niets in de weg leggen, hij moet ten allen tijde kunnen doen wat hij wil en waar hij wil. Nee de voedselproducent die moet aanbanden, hij vervuilt en hij maakt de burgers ziek. We kunnen beter ons eten importeren en de zoönosen zijn werk laten doen in het verre in ontwikkeling zijnde land en de burgers daar laten creperen.

 • no-profile-image

  De agrarische sector is makkelijk om tegen aan te schoppen. Laat de boeren maar weer betalen.

 • no-profile-image

  koetje boe

  Agd zou deze rotzooi niet moeten willen plaatsen,heeft niks met vrije nieuwsgaring te maken,alleen maar met sensatie zoeken.

 • no-profile-image

  Ik mag toch hopen dat alle donorbloed altijd gecontroleerd wordt op ziektes (HIV) dan kan het toch niet zo vreselijk moeilijk c.q. kostbaar zijn dit ook na te kijken ?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.