Home

Nieuws 197 x bekeken 2 reacties

Meer meldingen over misstanden groente en fruit

Brussel – Het Europese meldingssysteem RASFF noteerde in 2010 van lidstaten van de Europese Unie 492 meldingen over voedselveiligheidsverdenkingen bij groente en fruit. Relatief meer meldingen hadden betrekking op resten van bestrijdingsmiddelen, 235 meldingen tegen 140 in 2009.

Het gaat dan om meldingen van verschillende aard; puur informatie en waarschuwingen aan andere lidstaten om uit te kijken naar producten uit dezelfde partij. Het aantal waarschuwingen steeg ook fors in 2010.

Opvallend is dat meer meldingen gingen over producten uit Turkije. In 2010 gingen 136 meldingen over Turks product, in 2009 waren dat 111 meldingen. Turkije staat sterker in de belangstelling van voedselautoriteiten, omdat Turkse groente en fruit een slecht imago heeft voor voedselveiligheid.
Ook producten uit Thailand worden strenger gecontroleerd, wat de verklaring lijkt voor de groei naar 61 meldingen in 2010 (38 meldingen in 2009).

Nederland wordt 22 keer genoemd in meldingen van andere lidstaten, maar het gaat vooral om doorgevoerde producten. Drie zaken hebben betrekking op Nederlands product. In juni werd salmonella aangetroffen op kiemgroente uit Nederland. In september meldde Tsjechië twee keer een te hoge vondst van nitraat in Nederlandse spinazie.

In bijna 10 procent van alle 492 gevallen gaat de melding om vondsten van materiaal dat niet thuis hoort in het product. In mei ontstond in België veel media-ophef na meldingen in deze krant over de vondst van dode muizen in diepvriesgroente.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Hoe lang gaat het vergiftigen van gewassen nog door ,naast het ontrekken van essentiele voedingstoffen door huidige Landbouwmeganisatie. Mede hierdoor is of wordt de mensheid op termijn ziek. De Ziekenhuizen worden gelijk als inmense ziekte fabrieken. De kosten in de gezondheidzorg worden door dit verziekende voedselpakket onnodig hoog.
    Dit verziekende systeem wordt doelbewust in stand gehouden door multinationals als Unilever etc.

  • no-profile-image

    exact

    Ja joh, de kosten van gezondheidszorg zijn zo hoog door het verziekende voedselpakket en de multinationals zijn de schuld... Misschien wel, maar dan anders: de levensverwachting is alleen maar toegenomen in de laatste 50 jaar. We houden (ook steeds oudere) hulpbehoevende mensen steeds langer in leven. Maar goed, jij hebt ook een mening: de MEGANISISATIE zorgt voor onttrekken van voedingsstoffen en INMENSELIJKE multinationals zijn overal de schuld van... Huh? En dat heb je allemaal rond de jaarwisseling, wellicht met een flinke slok op zitten bedenken? Drank maakt duidelijk wat hersencelletjes kapot en geeft aanzienlijke bewustzijnsvernauwing, dat is het enige excuus dat ik namens jou kan bedenken.

Of registreer je om te kunnen reageren.