Home

Nieuws 20 reacties

Maat nieuwe nummer 1 AgriTop 50

Doetinchem - Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, komt uit de bus als de meest invloedrijke persoon in de Nederlandse land- en tuinbouw in 2010.

Dit blijkt uit de jaarlijkse AgriTop 50 van agd.media. Maat wordt op de voet gevolgd door oud-minister van LNV en superbestuurder/adviseur Cees Veerman. Op de derde plaats komt de nieuwe ZLTO-voorzitter Hans Huijbers. De hoogste nieuwkomers zijn Henk Bleker en Maxime Verhagen, achtereenvolgens staatssecretaris en minister van het nieuwe ministerie van ELI.

Wat opvalt aan editie drie van de AgriTop 50 is dat veel oude rotten van statuur uit de top zijn verdwenen. Mannen als Antoon Vermeer en Daan van Doorn, die jarenlang toonaangevend waren in de land- en tuinbouw, zijn inmiddels naar de achtergrond getreden, hoewel nog steeds invloedrijk.

Nieuwe mannen en vrouwen met gezag en een sterk profiel zijn ondertussen schaars of moeten zich nog vestigen. Topmannen van grote bedrijven als FrieslandCampina en Vion houden zich in de schaduw of treden moeilijk uit de schaduw van hun opvolger. Ook nemen bestuurders niet altijd de rol op die bij hun profiel past.

Hoewel dus dringend nieuw bloed nodig is, is er toch volop vernieuwing in de AgriTop 50 van dit jaar. In de lijst worden maar liefst 11 nieuwkomers geteld. Dat is wel iets minder dan de 14 van vorig jaar, maar nog altijd een groot aantal. De verschuivingen zijn een gevolg van veranderingen in de politiek, wendingen in de maatschappelijke discussie en reguliere wisselingen in het bedrijfsleven.

Bekijk de AgriTop50

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Tjonge wat een corupte lijst, Maat heeft niets gedaan voor de landbouw, buiten het feit dat alles wat de vakbonden doen lto overneemt en claimt en Huijbers zweert samen met wakker dier.... Conclusie LTO heeft een dikke vinger in de pap bij agd, hoezo onafhankelijk.......

 • no-profile-image

  Je zegt het heel juist, Moe van. Een corrupte lijst.

 • no-profile-image

  Dit geeft ook aan welke organisaties verantwoordelijk zijn voor de belabberde situatie van de Hollandse boeren. N.M.A. moet een onder zoek instellen ,naar de Macht ,Invloed. en de multinational bedrijven van Z.L.T.O./ L.T.O.

 • no-profile-image

  Ja ,gebruik dan die invloed ten gunste van boer en tuinder

 • no-profile-image

  We moeten constateren dat het resultaat van de invloed zeer betreurenswaardig is! Veel boeren en tuinders staan met rug tegen de muur. Voedsel is maar heel gewone zaak bij de consumenten.Het is van zelfsprekend goed, alleen bij de media is het goed als er iets mis is! Dat is mediabisnis over de ruggen van deproducent.Daarbij komt nog dat onkruid en ongedierte heiligverklaart worden. Het is moeilijk om tegen deze onzinnige zaken op te werken. Daarbij komt nog dat er veel geld in die onzin gestopt wordt.De mond loopt over van duurzaam, de praktijk is betreurenswaardig.Dat er goed met de natuur omgaat is goed, maar niet op deze manier. Het is triest als boeren goede zaken willen uitvoeren,met alle middelen worden tegen gewerkt dat er niets goeds van de grond komt.Als het zo door gaat dan wordt het voedsel voor de consument onbetaalbaar en is er geen boer meer over!

 • no-profile-image

  iemand

  Wat een lachertje,echte agrariers kunnen zonder diegene die in de top 50 staan,ze zijn totaal nutteloos en voegen niks toe.Daarentegen de top 50 heeft alleen een overlevingskans over de ruggen van diezelfde agrariers!!!!

 • no-profile-image

  Wij kunnen zeker zonder ze, Iemand. Sterker nog: het is zelfs beter zonder ze. Probleem is alleen dat de LTO wel voor alle boeren beslist, terwijl ze daar absoluut niet het recht toe hebben. Voor LNV (sorry, ELI) een gemakkelijke en plooibare organisatie. Om over die laatste lichting "landbouw"ministers nog maar te zwijgen.

 • no-profile-image

  AGD wat doet u de boeren aan om dit het hele weekend op de voor pagina te laten staan, L.T.O/Z.L.T.O hebben een dubbele agenda
  dat is goed voor de natuur en bedonderd voor de boer. N.M.A . doe er wat aan.

 • no-profile-image

  Ik ga me beraden of ik AGD opzeg. Voor dit mediacircus heb ik het niet nodig. Diegene die het meest voor de boer en voor de sector doen en gedaan hebben staan niet op de toplijst of ver naar achter.Er staan er maar enkele op die het echt verdienen. Men moet ophouden met deze onzin, laat iedereen in zijn waarde en diegene die twee gezichten hebben wordt je ziek van. Het moet geen strijd zijn wie er boven aan de lijst staan, maar er moet strijd zijn wie het meest voor de boer doet.Zij hebben het zeer hard nodig

 • no-profile-image

  Ik vraag me ook af hoe zo'n lijst tot stand komt. Bij sommige namen moet je moeite doen om niet in de lach te schieten. Maar misschien wordt dit net zo beoordeeld als de beste universiteit van Nederland; het is wel gezellig en de uitval is laag, dus: de beste universiteit van Nederland. Inhoud doet er in dit land al lang niet meer toe.

 • no-profile-image

  praat me niet over Veerman ,die is toch van natuurmonumenten ,wat doet die nog voor de boeren , ja een baantje bij de Rabobank ,geld opstrijken en zorgen voor natuur op boerenland

 • no-profile-image

  Gert, als je in plaats van te zeuren en te zeveren de 2 boeken van Spotvogel 'De Pestvogels van Veerman' en 'Wachten op de Pandemie' had gelezen dan wist je, dat Veerman zijn ministerschap misbruikte om zoveel mogelijk boeren de nek om te draaien. Zo maakte hij de Landschappelijke Reconstructiegebieden vrij van agri-obstakels. Door razzia's in pluimveehouderijen en bij hobbyhouders! Dat hij nu bij Natuurmonumenten op het pluche zit heeft allleen maar van doen met het wachten totdat hij zijn slag kan slaan. Ik zeg het nog één keer: zijn proefschrift heette Grond en Grondprijzen. Dat is het enige wat hem interesseert. Geld en Macht!

 • no-profile-image

  AgriTop 50 topzwaar van de mannen!
  Zelfs in anno 2010/2011 weet men nog steeds de vrouwen onzichtbaar te houden in de agrarische sector.
  Vrouwen vormen immers de helft van de bevolking! En het is een kwestie van beschaving om te streven naar evenredige vertegenwoordiging in bestuurs en beleidsfuncties in maatschappij, overheid en politiek. De tijd van de derde feministische golf is aangebroken. Verplicht vrouwenquota en een afspiegeling van de samenleving is een must, ook in de agrarische sector.
  R.Schut-Hakvoort

 • no-profile-image

  Ik zou liever een lijst zien met een evenredige vertegenwoordiging van mensen met en zonder hersens.

 • no-profile-image

  Spotvogel

  Riky, je hebt helemaal gelijk. Als verklaard feminist ergde ik me ook meteen toen ik het vrouwvijandige Tableau de la Troupe zag. Het lijken de vroege Middeleeuwen wel! Maar laten we eerlijk zijn: van dames van het Verburg en Schrijer-Pierikallooi wordt agri-NL ook niet bepaald vrouwelijker. Zulke kenaus maken namelijk méér kapot dan je denkt!

 • no-profile-image

  Klaas

  Beste reageerders,

  Even een reactie op al jullie reacties: De Agri Top 50 is geen lijst van meest geliefde of populaire mensen, maar een lijst van mensen die in het voorbije jaar volgens onze metingen de meeste invloed hadden in de agrarische sector.
  Wij spreken geen voorkeur of antipathie uit.

 • no-profile-image

  Oké Klaas, maar naar mijn mening hadden Marianne Thieme en Esther Ouwehand best wel veel invloed in 2010. Want er gingen tonnen minder vlees over de toonbank, AH startte een nieuwe biologische vleeslijn en het marktsegment VLEESVERVANGERS maakte een sterke groei door. Goed voor de telers van peulvruchten, tarwe, en soja! We moeten af van het ALLEEN MAAR GROEI-DENKEN! Veel belangrijker is het om op DUURZAAMHEID te mikken. En dan scoren vrouwen waarschijnlijk béter dan al die stropdassen!

 • no-profile-image

  Achter de ruige baard van Albert Jan zit een tandenloze tijger die bijzonder weinig in de melk te brokkelen heeft omdat LTO toch overal en altijd bijvoorbaat met alles accoord gaat.

 • no-profile-image

  Albert Jan Maat een ruige baard? In zijn keel dan zeker? Jan 1, je bent in de war met wijlen Wien van de Brink. Maar dat was LPF en geen LTO. Mijn advies: loop eens bij Pearl binnen, want kijken kost niets!

 • no-profile-image

  Je hebt gelijk Klaas. Negatieve invloed is ook invloed!

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.