Home

Nieuws

Kruising van twee stieren wordt mogelijk

Het kruisen van twee stieren, zonder tussenkomst van een koe, behoort in de toekomst tot de mogelijkheden. Dat stellen onderzoekers van het MD Anderson Cancer Center in Texas.

Amerikaanse wetenschappers zijn er in geslaagd uit het erfelijk materiaal van twee mannetjesmuizen nakomelingen te verkrijgen.
Het onderzoek is deze week gepubliceerd in het online tijdschrift Biology of Reproduction.
De onderzoekers stellen dat hun methode mogelijkheden biedt voor de instandhouding van bedreigde diersoorten, maar ook voor de toepassing in de fokkerij of zelfs voor homosexuele stellen, die nageslacht willen.
Bij de techniek is gebruik gemaakt van stamcellen van een muizenfoetus. In het proces ging het y-chromosoom verloren en werd het x-chromosoom bewaard in nakomelingen, die werden gekruist met normale mannelijke muizen. De nakomelingen daarvan waren mannetjes en vrouwtjes, die de genen droegen van twee vaders.
De onderzoekers menen dat de techniek kan worden gebruikt om de erfelijke eigenschappen van twee mannelijke landbouwhuisdieren te combineren, zonder tussenkomst van een vrouwelijk dier met andere eigenschappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.