Home

Nieuws 208 x bekeken

Klokkenluidster VWA voor de rechter

Amsterdam - Een voormalige ambtenaar van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) moet zich maandag voor de rechtbank verantwoorden voor het schenden van haar ambtsgeheim. Zij bracht een rapport naar buiten over misstanden bij veetransporten en de tekortschietende controle van de VWA.

De vrouw nam een maand voor zij het rapport aan de organisatie Dier & Recht overhandigde, ontslag. Zij zegt zaterdag in het <L CODE="C01">radioprogramma Argos </L>dat het rapport door haar leidinggevenden in de bureaula werd gelegd. Nadat zij het toespeelde aan Dier & Recht en die organisatie het rapport naar buiten bracht, ontstond debat in de Tweede Kamer. Op basis daarvan werd een commissie ingesteld, die verbeteringen moest realiseren bij het toezicht van de VWA.

De vrouw doet in Argos haar verhaal en stelt dat bij de VWA economische belangen (van de sector) boven die van dierenwelzijn en volksgezondheid werden gesteld. De klokkenluidster zegt de stukken niet bewust te hebben gelekt, haar advocaat stelt dat het rapport niet geheim was en dat zij daarom niet kan worden gestraft. Op schendingvan het ambtsgeheim staat een gevangenisstraf van maximaal een jaar.

Het interview is via het web te beluisteren: <L CODE="C02">Argos-uitzending 4 december 2010</L>.

Of registreer je om te kunnen reageren.