Home

Nieuws 366 x bekeken 9 reacties

Kamer praat weer over Oostvaardersplassen

De Kamer debatteert vandaag met staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) over het beheer in de Oostvaardersplassen.

De mens laat de natuur zo veel mogelijk haar gang gaan in dit natuurgebied in Flevoland, maar bij eigenlijk elke strenge winter klinken er geluiden om de heckrunderen, konikpaarden en edelherten die door sneeuw en vorst niet bij hun voedsel kunnen, de winter door te helpen en bij te voeren.

Het eerder geplande debat valt dit keer samen met het vroege winterweer en draait om de bevindingen van de deskundigen die kritisch het beheer in de Oostvaardersplassen bekeken. Zij willen in elk geval meer beschutting voor de grote grazers die bovendien eerder afgeschoten zouden moeten worden om te voorkomen dat ze lijden.

Bleker gaf al aan dat hij op de langere termijn een stabiel en goed geregeld beheer wil. Staatsbosbeheer, beheerder van de Oostvaardersplassen, moet voor 1 april 2011 met een advies komen. Hij is niet per se tegen bijvoeren van de dieren en vindt dat het huidige beheer waarbij de mens niet ingrijpt, niet langer kan worden voortgezet.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  snoeper

  @herkauwer, kom eens uit je luie nest. Dat fietstochie bij Winterswijk is ook nog nooit gebeurd, dus een dagelijks tochtje met een broodbuil naar de OVP zal je zwaar vallen - maar vooruit, die meneer Hamstra rekent op je.

 • no-profile-image

  fvb

  kan het mischien niet zo als in amerika,
  zoals die het met de bizons doen,1 keer per jaar in een kraal drijven en tellen en bij teveel(bijv:stieren,hengsten,)naar het slachthuis of verkoop aan andere parken

 • no-profile-image

  herkauwer

  Leuk dat je dat zo zegt beste Hamstra. Ik had destijds een lang gesprek op de Noordermeerdijk bij Urk met de mollenvanger Post en die zei dat toen ook al: "de hele bliksemse boel is naar de haaien aan het gaan. Laten ze die v....... Afsluitdijk doorsteken, dan komt de natuur vanzelf terug. En misschien ook de Zuiderzeeharing!" De wind giert ook hier (diep in het binnenland) en mijn winterharde Siberische riet-, kol- en dwergganzen liggen met ingetrokken poten in de luwte van een heggetje graan en valaardappels uit de sneeuw te peuteren. Ik heb erg te doen met die circa 2500 verwaarloosde grazers in de Ovp. 'Walletjes' zijn ze aan het aanleggen zag ik gister op het journaal. Maar ze verdommen het om de dieren fatsoenlijk te vreten te geven. Het wordt onderhand tijd dat er acties komen. Bijvoorbeeld door hooipakjes over de rasters te gaan gooien. En dat dan via You tube, CNN en Animal Planet wereldwijd bekend te maken. Zal je eens zien hoe snel er dan wél gevoerd kan gaan worden!

 • no-profile-image

  a hamstra

  Beste herkauwer, heb al afgesproken met onze loon werker als het te gek word,gaan we ze voeren desnoods met geweld.

 • no-profile-image

  gert

  Ze staan met de rug tegen de muur,verrekken van honger en kou !

 • no-profile-image

  a hamstra

  Lenie t Hart om raad vragen ???. Op de veluwe word het wild het gehele jaar bij gevoerd.
  Wat een walgelijk project ten eigen glorie.
  C.D.A. Ga je zitten schamen in een hoek. Om zo met GEMAAKT WILD om te gaan in een afgesloten gebied. Steek de Afsluitdijk door als je terug wilt naar de natuur.

 • no-profile-image

  gekke henkie

  ze moeten niet praten maar schieten.ik lust wel een stukje heckrund.

 • no-profile-image

  Leen

  De discussie is niet eerder afgelopen dan dat de laatste grote grazer is weggehaald is uit deze nepnatuur.

 • no-profile-image

  Coop

  Laat ze toch alstublieft stoppen met dit zinloze, geldverslindende, dieronvriendelijke prestigeproject. Zet de dieren die er nu staan uit in gebieden in Europa waar ze wel de ruimte hebben om naar voedsel te zoeken. Dit project is van het begin af aan al een groot drama geweest. En als je buitenlandse dieren wil ontmoeten ga je maar naar de dierentuin!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.