Home

Nieuws 1 reactie

Kabinet onzeker over intrekking Kierbesluit Haringvliet

Den Haag – Staatssecretaris Joop Atsma (water) heeft vanmiddag in een Kamerdebat een voorbehoud gemaakt bij het intrekken van het kierbesluit Haringvliet.

Dat gaat alleen door als dat geen “onoverkomelijke juridische consequenties” heeft voor Nederland.
De komende maanden brengt het kabinet de gevolgen van intrekking in kaart. Het voorbehoud is opmerkelijk gezien de stelligheid van het Regeerakkoord op dit punt. Daar staat dat het “Kierbesluit wordt ingetrokken”.

Atsma reageerde op kritiek van de linkse oppositie; die vindt het dichthouden van de Haringvlietsluizen niet acceptabel, omdat Nederland daarmee internationale afspraken schendt.
Buurlanden hebben per brief al hun zorgen uitgesproken; zij investeerden tot nu toe circa 70 miljoen euro in verbetering van de waterkwaliteit. Zuid-Holland zou een schadeclaim van 3,5 miljoen euro overwegen als het kabinet blijft bij intrekking. Ook riskeert Nederland een ingebrekestelling door de Europese Commissie.

Het kierbesluit dateert van 2000 en beoogt vissoorten de mogelijkheid te geven vanuit zee stroomopwaarts de grote rivieren op te zwemmen en vice versa.

Het kabinet wil het besluit intrekken omdat het project sterk is vertraagd; er te weinig draagvlak voor zou zijn in de regio; en het duurder wordt dan voorzien. De oppositie heeft twee moties klaarliggen om de intrekking van het Kierbesluit ongedaan te maken. Vooralsnog is daar geen meerderheid voor.

De Kamer drong bij staatssecretaris Atsma aan op openbaarmaking van de brieven van buitenlandse overheden. Atsma zegde toe hier zijn best voor te doen.

1267717

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ik hoop dat het kabinet voet bij stuk houdt.Zoet water is erg belangrijk voor de landbouw. De linkse jongens en meisjes moeten onderhand eens gaan beseffen dat landbouw heel belangrijk is en zeker ook in Nederland onmisbaar. Ben er maar eens zuiniger op.

Of registreer je om te kunnen reageren.