Home

Nieuws 5 reacties

KNJV: geen grote gevolgen jachtverbod voor wildstand

Amersfoort - De jachtverboden die in verschillende provincies zijn afgekondigd hebben naar verwachting weinig gevolgen voor de wildstand.

Dat zegt directeur Wim van der Es van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV). "Het jachtseizoen van veel diersoorten loopt van half oktober tot 31 december. Het meeste werk om de populaties te beheren is al gedaan", legt Van der Es uit.

KNJV staat achter de jachtverboden die de provincies hebben ingesteld. "We zijn hierbij zelf nauw betrokken. Per regio worden temperatuursommen en weersomstandigheden bijgehouden. Afhankelijk daarvan kijken we of het noodzakelijk is om de jacht op bepaalde diersoorten te sluiten", legt Van der Es uit. "Hoefdieren kunnen goed overleven onder deze omstandigheden, waardoor het voor deze soorten niet nodig is om de jacht te sluiten. In Groningen en Friesland ligt niet veel sneeuw, maar er ligt wel veel ijs. Hierdoor zijn er hier wel problemen voor watervogels en niet voor hazen. Sneeuw, en dan met name sneeuw met een ijslaag eronder maakt het voor hazen moeilijk om voedsel te vinden, waardoor het nodig is om de jacht te sluiten."

Wettelijk is het niet toegestaan om voor de voet te jagen als er net sneeuw is gevallen, omdat de jager dan de sporen van het wild zou kunnen volgen. Drijfjacht is dan wel toegestaan. "Ook jacht op bijvoorbeeld vossen, met als doel bijvoorbeeld de vogelstand te beschermen, is in de sneeuw toegestaan."

De KNJV meldt dat jagers onder winterse omstandigheden terughoudend zijn met jagen. "Dat is onderdeel van de weidelijkheid van de jacht. Een jager gaat met respect met de natuur en de omgeving om", aldus Van der Es.

De jachtverboden zijn als volgt:

Groningen: verbod op jacht op kolgans, grauwe gans en smient.
Friesland: verbod op jacht wilde eend, smienten, kolganzen, grauwe ganzen
Drenthe: verbod op jacht op alle wildsoorten
Noord-Holland: verbod op jacht op fazant, wilde eend, haas, konijn en houtduif, smienten, knobbelzwanen, nijlganzen en meerkoeten., met uitzondering van jacht vanwege bescherming van vliegveiligheid op de vliegvelden.
Zuid-Holland: verbod op jacht op alle wildsoorten, met uitzondering van damherten en reeën.
Utrecht: verbod op jacht op alle wildsoorten, met uitzondering van reeën en vossen.
Noord- Brabant: verbod op jacht op wilde eend.
Zeeland: Verbod op jacht op haas, fazant, wilde eend en houtduif en grauwe gans, kolgans en smient
Limburg: Verbod op jacht op haas, fazant, houtduif, wilde eend, konijn, grauwe ganzen en kolganzen.
Gelderland: Verbod op jacht op wilde eenden, houtduiven, konijnen, hazen, fazanten en watervogels.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Mooi tabelau de la troep! In Brabant ligt plaatselijk meer dan een halve meter sneeuw, maar de heidense papen op het provinciehuis vinden alle wildsoorten m.u.v. de wilde eend dus nog gewoon bejaagbaar! Stelletje respectloze smeerlappen! En Jaap Bond in Noordholland laat de kolgans gewoon bejagen (terwijl de jacht op die soort feitelijk gesloten is en slechts als flankerend afschot kan worden toegestaan) en vindt het normaal dat er met deze terreinomstandigheden rond Schiphol op ganzen geknald wordt. Dat is namelijk de zekerste manier om levensgevaarlijke toestanden te creëeren! Want normaal gesproken vliegen ganzen in situaties zoals die thans heersen juist zo min mogelijk. Om energie te sparen! Des te méér verstoring, des te intensiever ganzen zich gaan verplaatsen en des te gevaarlijker het voor opstijgend en landend vliegverkeer wordt! Maar het gebruik van het nuchtere verstand is nu eenmaal niet aan politici gegeven! Vooral niet in Noord Holland! Verder moet mij van het hart dat het bizar is de de KNJV/NOJV niet uit eigen fatsoen alle jachtaktehouders allang hebben opgeroepen om de jacht op alle dieren te stoppen. Dit geeft maar weer eens aan welk een laag bij de grondse vuillaken dat zijn! Precies zolas Anti Jacht altijd placht te zeggen: Het schuim van de maatschappij! Zo: dit is dus mijn KERSTBOODSCHAP!

 • no-profile-image

  Idd herkauwer, het schuim, het uitschot der maatschappij laat weer van zich horen. De KNJV, de meestr corrupte club in ons land, destrijds gesteund door die Duitser op dat kasteel en nu een warm hart toegedragen door onze Prins PILS met echtgenote, deze club predikt weer de passie. "Het beheerwwerk is gedaan", wat een klinkklare onzin. Nee, KNJV heertjes, jullie orgasme seizoen zit er wwer bijna op. Met het uitzetten van duizenden fazanten. De hazenstand nog verder geruineerd. Vossen uit de holen verdeven en aan flarden geschoten. Om de vogelstand te beschermen?? Wat denk je van die gewassenschade die ontstaat nu de gedode vossen geen jonge konijnen meer opeten. Vossen zijn de opruimers van schadelijk wild, dat heeb de jagers toch ook geleerd op de doodschierscursus. Wie vossen doodt, veroorzaakt veel schade aan de landbouw. het zijn juist deze vossen die in het voorjaar veel jonge konijnen opeten en zo de schade aan gewassen verminderen. Nee die vos moet geschoten worden, er moet schade komen, anders is het redelijk doel van de jacht verdwenen. Nou, dat redelijk doel is allang verdwemen met dit schuim der maatschappij. maar ja...............CDA je kent het wel. Nu nog jagen is een schande. Die van Es moet rond de kerst wel een harde klap van de molenwiek heben gehad, want anders verkoop je niet zo'n onzin. Hij zal samen met die Jolink wel weer flink aan de drank hebben gezeten en toen dit waanidee hebben gekregen. van Es toch...............wat een vernedering voor jou, wat een iq van jou, ik zou vlug naar de dokter gaan, want het is goed fout in juiste beperkte hersen pan. Succes en denk eraan..........................vanaf 1 januari GEEN drachtige reegeieten schieten!! Of is dat ook alweer "beheer"??????

 • no-profile-image

  Beste Heel (Anti). Het is van de krankzinnige dat, terwijl driekwart van het land dik onder sneeuw en ijs ligt, de winter zelden zo vroeg inviel, Franse chasseurs niet schromen om aan de Belgische grens voor de kou vluchtende en overtrekkende Siberische ganzen en smieten als rotte appels naar beneden te knallen, er in ons Waarden en Normenparadijs geen landelijk overheidsbesluit maar een per provincie naar eigen willekeur uit te voeren jachtsluitingsstandpunt wordt gehanteerd! Maar dan nog: veel logischer zou het zijn dat de KNJV/NOJV uit eigener beweging de achterban reeds rond sinterklaas zouden hebben opgeroepen om, ingeval van aanhoudend streng winterweer, te stoppen met het onnut vermoorden van dieren (teneide met de verkoop daarvan de kosten van hun banale hobby te kunnen compenseren). Want zo gaat dat immers! En by the way: Gerard Alferink is per 4 september jl directeur geworden van de Stichting Wouwse Plantage: een jachthel bij Bergen op Zoom waar we zonder moeite een platte boerenwagen vol verboden vallen, klemmen, kooien, voertonnen, kansels en meer van dat fraais verzamelden. Zoekt men in die regio dus schroot? Bel Gerard!

 • no-profile-image

  Alferink directeur???? Die man heeft nog niet eens het niveau van een lopende garnaal. maar misschien heeft deze doodschieter nu het licht gezien. het zou mooi zijn rond de kerstdagen. ik hoorde trouwens dat er dit jaar opvallend veel misselijkheid is voorgekomen bij het eten van wild. Dat kan eigenlijk ook niet anders. Ale die zieke afgeschoten dieren door jagers...............Ja die verkopen ze en sommige mensen vreten die beesten op. Met alle gevolgen vandien. Smakelijk eten van die anti!

 • no-profile-image

  Foutje Anti, je moet wel HEEL goed opletten hoor. Gerard Alferink was wél ruim 20 jaar lang directeur KNJV, maar hij jaagt zelf niet! Hij straalde namelijk keer op keer voor het jachtexamen en kon zelfs bij afschotproeven in de OVP nog geen Heckrundstier op vier meter afstand kickdood raken! Daarom zocht men een ander baantje voor hem en nu mag hij dus in de Wouwse Plantage de slippen van de Belgische magnaat Van Tillo dragen, want die woont en moordt nét over de grens.Er blijft daar geen roofvogel meer in leven! Die van Es jaagt wél! Maar nu even niet, want alle jacht is verboden vanwege de weergoden. Lang leve Koning Winter!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.