Home

Nieuws 319 x bekeken 77 reacties

Jachtverbod breidt zich uit

Doetinchem – De provincies Noord- en Zuid-Holland, Zeeland en Limburg hebben de jacht op wild gesloten in verband met het winterweer.

Wettelijk mag er niet voor de voet gejaagd worden wanneer de bodem met sneeuw bedekt is. Maar drijfjacht mag wel, waardoor sommige provincies toch besloten hebben de jacht te verbieden.

Noord-Holland schort ook de ontheffingen voor het doden van overwinterende ganzen en smienten, knobbelzwanen, nijlgans en meerkoet zijn tijdelijk op.

Utrecht besloot donderdag de jacht met ingang van 27 december te sluiten en ook Drenthe en Zuid-Holland stellen een verbod in. In Noord-Brabant mag vanaf vrijdag niet meer op de wilde eend worden geschoten.

In Flevoland en Gelderland is het verzoek op een jachtverbod, dat de Partij voor de Dieren heeft ingediend, afgewezen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Het zal Gelderland weer niet zijn. Altijd de laatste als het op respect voor het leven aankomt! Vorige jaar op deze datum lag er 30 cm sneeuw en werden er op landgoed Hernen van het Geldersch Landschap en op de particuliere Heerlijkheid Horssen massaal hazen afgeknald. De Gelderse gedeputeerde Keereweer moet zich de ogen en oren van zijn arogante kop schamen. Zijn zwijnenbeleid is ook te achterlijk voor woorden. Vooral niet naar deskundigen luisteren hoor, want dan zouden de jagers misschien niet aan hun moordlustige trekken komen.

 • no-profile-image

  Te gek toch, dat dit de jagers voorgekauwd moet worden. Elke zichzelf respecterende jager gaat in deze omstandigheden niet jagen. Wat is eraan ?? Dieren hebben geen kans. Zielige lui hoor.

 • no-profile-image

  Best Dier, vorige week woensdag was die kromme Achterhoeker Benny Jolink in WNL Uitgesproken. Op drijfjacht in de sneeuw! Hazen, duiven, eenden, fazanten, kauwen, kraaien, gaaien, eksters en noem maar op. Een macaber tableau! En maar lullen over dat jacht normaal is en dat als hij niet jaagt hij ook graag de natuur in trekt. "Op zienne Crossmotor!" Oerendhard! Zulk door en door lomp volk zonder een grein intrinsieke beschaving mag ongestoord hun gang gaan in dit normloze land. Ik ben het helemaal met je eens dat iedere zichzelf respecterende jager niet door de overheid op de rem gezet zou moeten hoeven te worden. Maar daar zeg je ook wat......zichzelf respecterend!!! Als iemand sowieso het leven van anderen, in casu dieren, al niet respecteert, dan zit het vanzelfsprekend ook finaal fout met de zélfreflectie!

 • no-profile-image

  Ja, die Jolink valt me goed tegen. Ik had'm hoger ingeschat, zo zie je maar weer.

 • no-profile-image

  Ik krijg zojuist vanuit België bericht dat er gebeurd wat ik enkele dagen terug al vreesde. Zeer grote aantallen Siberische ganzen zijn doorgevlucht naar Noord Frankrijk en worden daar door beestachtige hobbyjagers uit ons EU-partnerland massaal afgeslacht! Dit gebeurde eerder al in 1962/63 en 1978/79 en toen werd bijna de hele populatie die daarheen vluchtte afgeslacht! Fijn dat we tegenwoordig een EU hebben. Die niks doet!

 • no-profile-image

  Alle ganzen de wereld uit

 • no-profile-image

  Nee maar, daar is dat vuige stuk vuilnis ook weer. Man, ga op cursus bij de oud premier en spijker jouw verhullend normbesef wat bij. Want zo lijk je echt een open grafkelder!

 • no-profile-image

  Er zijn hier personen die ganzen mooi of leuk vinden.
  Persoonlijk zal ik er geen traan om laten, als ik nooit meer een gans zie in mijn leven. Ze voegen niets toe. Ze vertrappen, vreten en schijten alles onder. Nederland gaat echt niet ten onder als er geen ganzen meer zouden zijn.

 • no-profile-image

  ""Realist"" : Net al jij hebben ook ganzen niet om het leven gevraagd. Maar het zijn intens trouwe dieren. Zij paren voor het leven, verzorgen trouw en desnoods furieus hun jongen en leiden hen letterlijk op gedurende de eerste jaren van hun leven. Ganzen doen niemand kwaad en eten slechts het surplus van wat de vegetatie opbrengt. En dat doen zij al miljoenen jaren! Wat waarachtig schadelijk is zal ik jou nu helemaal gratis gaan vertellen. En ook wat daartegen te doen is! Schadelijk voor een waardevol leven met respect voor
  ALLE andere levensvormen, zijn hersenloze rompen op benen, waarvan jij een wel erg triest example bent! Doe mij en anderen dus een deugd en spoel jezelf in een chemisch toilet door. Want er is tegenwoordig al veel te veel zwerfshit in deze maatschappij!

 • no-profile-image

  O ja, romp op benen: dit was dus mijn Kerstboodschap aan alle bekrompenen van geest. Amen!

 • no-profile-image

  Is het erg dan, als er geen ganzen of eenden meer zouden bestaan ?

 • no-profile-image

  Realist, je had van de week naar Herman Wijffels moeten luisteren op TV2. Die heeft heel duidelijk uitgelegd dat Alles in het leven en zéker in de Natuur, met elkaar samenhangt. Wat een oerdomme vraag dus, of het erg is als er geen ganzen of eenden zouden bestaan. Het zou daarentegen een zégen voor Moeder Aarde met al haar levensvormen zijn, als de onnadenkend egoistische mens uit zou sterven. Bij voorkeur nog dit jaar!

 • no-profile-image

  Herkauwer rustig maar. This kerst. wel of geen ganzen,of eenden.
  Moeder natuur red zich wel. heeft ook de dinosaurus overleefd. De mens is geschapen, om zowel voor de natuur als mens te zorgen. Zelfs jagers gaan dat een keer snappen.

 • no-profile-image

  Gelukkig Kerstfeest beste Hamstra, we zijn het bijna met mekaar eens. Bijna, want de mens is niet geschapen hoor, maar nét zo'n product van miljoenen jaren evolutie als de Pyrhanya, de Teek, de Bilharziaworm en de Malariamug. Alléén veel minder geslaagd. Want geen enkele andere diersoort roeit zichzelf uit! !

 • no-profile-image

  Als ik realsit lees, krijg ik spontaan ernstige braakneigingen. Wat een stuk verdriet. Natuur en dieren hater bij uitstek. Hij MOET wel boer en dierenknaller zijn. Terug naar het onderwerp: jagen moet vorrgoed uit ons land worden verbannen. De maarschappelijke weerstand hiertegen is enorm. Over een paar dagen bv begint alweer het schieten op zwangere reegeiten. (Nou jagers: "Smakelijk Eten".) Dat heet beheer. wat een schande van onze regering. De PVV zou de jacht terudringen, maar geeft nu niet thuis. Een van die kamerleden van de PVV, die met dat versleten kapsel en dat brilletje op, (naam vergeten) komt toch zo op voor de dieren. Grapje, kiezersbedrog! Tot overmaat van ramp haalde de KNJV die Jolink van stal, een oude seniele man uit Hummelo. Wat daar te zien was, is nu juist de kern. Het heeft niets met beheer te maken, een lulverhaal over een zijn met de natuur..............door dieren af te knallen????? Je zag nog hoe dat konijn of haas, zwaar gewond raakte en begon rond te draaien, ja toen moest de camera weg. Daarna hebben ze natuurlijk dat dier met een knuppel achter de oren geslagen en bij de rest van de geexecuteerde dieren gegooid. wat een "SPORT". Schandelijk. maar ja.................zolang het CDA meedoet in een regering, zal dit wel zo blijven. Rentmeesterschap heet dat bij die partij. Jolink moet met zijn geweer gewoon oprotten, wegwezen uit de natuur, laat hem in een bejaardenhuis wat liedjes zingen, nou bleeren, Zingen kan die vent niet. De KNJV kan maar wat blij zijn met zo'n "ambassadeur". Tjonge jonge. Nu nog gaan jagen met deze sneeuw?? ze moesten stuk voor stuk bevriezen, dat is hun welverdiende loon. Ook zeggen deze kwelgeesten dat ze alleen maar ziek en zwak wild schieten. Nou, als U mocht besluiten "wild" te gaan eten, smakelijk dan met dit ziek en zwak vlees. Getver, bah..... om te kotsen.

 • no-profile-image

  anti jacht

  Wijs gesproken meneer Heel. Hoef hier niets aan toe te voegen. Alles is gezegd, jammer dat alles nog niet is gedaan!! Door natuurliefhebbers en dierenvrienden zou er ook eens flink beheerd moet worden in de stand van jagend nederland. Eea eens vastgelegd moeten worden in een beheerplan!!!

 • no-profile-image

  Wat je al niet naar je hoofd krijgt als je ganzen en eenden nutteloos vind. Er lopen hier in mijn tuin nu een stuk of 14 fazanten. Een uurtje geleden 9 patrijzen (zijn zeldzaam hoor ik altijd). Er huppelen een paar lijsters en een roodborstje rond.
  En er vloog vanmorgen nog een roofvogel rond. Dat vindt ik toevallig leuke vogels. Ik jaag niet !!! Maar ik vind het niet prettig dat er elk jaar meer gewassen worden vernield, dus elk jaar meer schade door beesten die de kieviten, grutto's, scholeksters hier hebben verjaagd.

 • no-profile-image

  Kromme Realist, dat zijn nou juist de gore leugens waarvoor ik Janjaap de Graeff, directeur van NM, in het programma DE LEUGEN REGEERT ter verantwoording wilde roepen. Want die vuilak beweerde voor de Haarlemse rechter dat ganzen op Texel de weidevogels verdreven hadden. Nou néprealist, ik kan je alle 8 boeren in Waal en Burg presenteren die op en rond hun bedrijven hebben gezien hoe NM door wanbeleid zowel de weidevogels als de orchideëen de das omgedaan heeft. Ikzelf deed daar onderzoek en heb het dus met eigen ogen vastgesteld. Nogmaals: alles in de natuur heeft een specifieke functie en dat heeft met nut of schade gaan zak van doen.Als je dat niet wilt of kunt begrijpen, dan hoor je eigenlijk hier niet thuis!

 • no-profile-image

  Jouw mening. Dan hoef je nog niet onbeschaafd te gaan doen.

 • no-profile-image

  Gezellig hier?

 • no-profile-image

  hee jagertje, ouwe prostaatklier. Jij moet hier zwijgen. Vossendoder. beroepsexecuteur

 • no-profile-image

  hee jagertje. Ouwe prostaatklier. Zwijg jij.

 • no-profile-image

  De jacht in Gelderland is inmiddels ook gesloten maar uit bovenstaand artikel blijkt duidelijk dat de prov. Gelderland zich niet laat betuttelen door de PvdD.
  Harry Keereweer vaart gelukkig nog steeds op zijn eigen compas.
  En dat is heel verstandig.

  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Kierewier is een volstrekte idioot die alleen maar kucht en stottert als hij iets moet uitleggen wat niet uit te leggen valt.

 • no-profile-image

  Kierewier is een volstrekte idioot die alleen maar kucht en stottert als hij iets moet uitleggen wat niet uit te leggen valt.

 • no-profile-image

  bollenboer

  Laat ik voorop stellen dat ik wel een dierenvriend ben, die echter wel graag een stukje vlees eet en ook de jacht kan waarderen omdat ik de noodzaak daarvan inzie.
  Wat ik echter niet begrijp is dat mensen als Herkauwer en Anti-jacht alleen maar een grote bek op kunnen zetten tgen mensen met andere mening dan die van hen. Hiermee meten ze zichzelf een brevet van onvermogen aan.
  Ik zou zeggen: willen jullie ooit wel serieus genomen worden, probeer dan niet ALTIJD je gelijk te halen en geef ook eens toe dat je fout zit.

 • no-profile-image

  Bollenboer, ik heb het mijn leven lang al opgenomen voor de boeren, maar die staan de natuur steeds meer naar het leven en weigeren zich te realisren dat de overpopulaties van veel dieren een gevolg zijn van moedwillige nalatigheid van nestbehandeling en het afknallen van de vossen (de enige ware natuurlijke predatoren van bijv. de gans). Door jagers dus: de meest schadelijke vijanden van de boer. Zo'n néprealist is al maandenlang bezig met het verzieken van de discussies en dat geldt ook voor dat jagertje. Omdat zij nu niet meer mogen jagen, verschiet ik maar even mijn laatste verbale forumkruid op deze viruele eindejaarsjachtvelden. Jagertje: niet de PvdD maar de WET schrijft voor dat er bij deze weersomstandigheden niet gejaagd mag worden. Dat het immorele en normloze CDA die wet verkracht heeft is een ander verhaal. En Keereweer heeft van meerdere zijden hazen- en fazantenbout toegestopt gekregen, zo melden mij klokkkenluiders vanuit het groene gilde. Want vergis je niet: talloze fatsoenlijke jagers is het ook een doorn in het oog dat de meerderheid van de 'nimrods' alleen maar jaagt voor de knikkers en zich aan weidelijkheid en fatsoen niks gelegen laat liggen!

 • no-profile-image

  Ach die groene khmer zijn net zo onbeschoft als die duizenden ganzen die dagelijks duizenden euro's aan gewassen vertrappen,
  onderpoepen en opvreten. Ik begrijp wel dat er dierenliefhebbers zijn in NL. Maar zij begrijpen niet dat er mensen zijn die niets van bepaalde diersoorten willen hebben.

 • no-profile-image

  @realist: [..]Maar zij begrijpen niet dat er mensen zijn die niets van bepaalde diersoorten willen hebben.[..]

  Een zin die zo uit het PVV-verkiezingsprogramma kan zijn overgenomen. Weet je wat ik niet begrijp? Dat er mensen zijn - die noemen zich ook nog realist! - die niet begrijpen dat er mensen zijn die vinden dat elk dier - en de mens is ook een dier - even veel recht op leven heeft. Wat ook moeilijk te begrijpen valt is dat er mensen zijn - o.a. zij die zich realist durven te noemen - die vinden dat de planeet aarde er is voor de diersoort mens en dat elke andere soort zich daaraan dient te onderwerpen op straffe van de dood!

 • no-profile-image

  @realist: [..]Maar zij begrijpen niet dat er mensen zijn die niets van bepaalde diersoorten willen hebben.[..]

  Een zin die zo uit het PVV-verkiezingsprogramma kan zijn overgenomen. Weet je wat ik niet begrijp? Dat er mensen zijn - die noemen zich ook nog realist! - die niet begrijpen dat er mensen zijn die vinden dat elk dier - en de mens is ook een dier - even veel recht op leven heeft. Wat ook moeilijk te begrijpen valt is dat er mensen zijn - o.a. zij die zich realist durven te noemen - die vinden dat de planeet aarde er is voor de diersoort mens en dat elke andere soort zich daaraan dient te onderwerpen op straffe van de dood!

 • no-profile-image

  Beste Bollenboer,
  Je hebt volkomen gelijk.
  De reacties van onderstaande lieden getuigen slechts van pure onmacht en frustratie.
  Het geeft echter wel mooi weer dat je deze schreeuwers op geen enkele wijze serieus hoeft te nemen.
  Als je, je laat leiden door emotie kom je namelijk geen stap verder.
  De provincie Gelderland gaat uit van de weersomstandigheden en omdat er dooi verwacht werd hebben ze besloten de jacht in eerste instantie niet te sluiten.
  Omdat de dooi toch niet doorgezet heeft is de jacht alsnog vroegtijdig gesloten.
  Ook in voorgaande jaren is aan het verzoek van de PvdD om de jacht vroegtijdig te sluiten door de provincie niet voldaan.
  De PvdD vaart namelijk in dit soort zaken ook alleen maar op emotie en daar zijn de Gelderse bestuurders gelukkig niet gevoelig voor.
  Neem maar van mij aan dat ver uit de meeste jagers de jacht al gestaakt hadden voor de sluiting.
  Onze beroeps boe roepers zullen nu wel weer met andere verhalen komen maar ook die verhalen zijn puur op emotie gebaseerd en hebben tot nu toe geen enkele bewijslast geleverd.

  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Beste Bollenboer,
  Je hebt volkomen gelijk.
  De reacties van onderstaande lieden getuigen slechts van pure onmacht en frustratie.
  Het geeft echter wel mooi weer dat je deze schreeuwers op geen enkele wijze serieus hoeft te nemen.
  Als je, je laat leiden door emotie kom je namelijk geen stap verder.
  De provincie Gelderland gaat uit van de weersomstandigheden en omdat er dooi verwacht werd hebben ze besloten de jacht in eerste instantie niet te sluiten.
  Omdat de dooi toch niet doorgezet heeft is de jacht alsnog vroegtijdig gesloten.
  Ook in voorgaande jaren is aan het verzoek van de PvdD om de jacht vroegtijdig te sluiten door de provincie niet voldaan.
  De PvdD vaart namelijk in dit soort zaken ook alleen maar op emotie en daar zijn de Gelderse bestuurders gelukkig niet gevoelig voor.
  Neem maar van mij aan dat ver uit de meeste jagers de jacht al gestaakt hadden voor de sluiting.
  Onze beroeps boe roepers zullen nu wel weer met andere verhalen komen maar ook die verhalen zijn puur op emotie gebaseerd en hebben tot nu toe geen enkele bewijslast geleverd.

  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Herkauwer,
  Wettelijk mag er niet voor de voet gejaagd worden wanneer de bodem met sneeuw bedekt is maar drijfjacht is daarentegen gewoon toegestaan.
  Als de winterse omstandigheden blijven aanhouden zijn provincies afzonderlijk in staat de jacht vroegtijdig te sluiten.
  O.a. de provincie Gelderland hanteert daar zijn eigen criteria voor en laat zich niet betuttelen door de PvdD.
  Dat heeft dus, zoals jij loopt te verkondigen, helemaal niets met wetten te maken.
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Jagertje, het heeft bovenal te maken met de Ongeschreven Wetten van Fatsoen en Respect! Dat Keereweer een jagersvriendje is moge duidelijk zijn, want hij negeert de visie en het advies van wetenschapper, zwijnendeskundige én oud-jager Geert Groot Bruinderink en acht de waarheidsverknallende lulkoek van ongekwalificeerde hobbyjagers hoger dan een ecologisch verantwoord populatiebeheer! Iedereen weet waar de dooie kuikens en rotte eieren van broederijen op en rondom de Veluwe heen gaan. Die worden bij nacht und nebel in de wildbanen uitgestrooid als zwijnenvoer. Jij lult tegen bollenboer terwijl je waarschijnlijk nog nooit een stap op een bollenveld gezet hebt. Ik gaf advies aan de grootste bollentelers van Noord-Holland. Of wou jij dat soms ook in twijfel trekken? Steek dan je licht maar op ten gemeenethuize in Zijpe/ Schagerbrug. Daar hengelde ik trouwens afgelopen voorjaar méér dan 400 plastic patroonhulzen uit het wed van een eendenkooi. Ter illustratie van de grote natuurliefde van Het Jager! Als je ook dat in twijfel wilt trekken: ik nam alleen de hulzen mee. De proppen heb ik daar laten liggen!

 • no-profile-image

  Beste Herman, bij jou in de buurt zit SBB terreinbeheerder Jan Willems in de Lauwersmeer. Niet alleen natuurbeheerder en lid van de VZZ, maar ook hobbyjager en jachttoerist! Moeilijk te combineren, maar hij flikt het! Ik ving het gerucht op dat hij méér af weet van de vossen die in juni 2009 klandestien op Vlieland zijn uitgezet. En dat 22 kennissen van hem werden uitgenodigd om tegen dagvergoeding en reis-verblijfcompensatie naar het eiland te komen om één moer, één rekel en 4 welpjes af te knallen! Voor de goede orde: op kosten van de belastingbetaler!
  Kijk, dat is leuk nietwaar: ik noem mezelf Herkauwer, maar ben feitelijk een Realist!

 • no-profile-image

  Nee herkauwer volgens mij snap je mijn punt niet.
  Jij praat hier voortdurend of datgene wat jij vertelt de waarheid is. In werkelijkheid is dat ALLEEN JOU waarheid. Je duldt geen tegenspraak en anders ga je om je heen trappen en dingen zeggen die voor ons niet te controleren zijn. Jij zegt dat je grote bollenboeren geadviseerd hebt en dat jagertje nog nooit ermee geproken heeft. Waar baseer je dit op? Kom met feiten die je kan bewijzen. Wie heb je gesproken en wat heb je geadviseerd. Waarom heeft jagertje nog nooit met een bollenboer gelultvolgens jou? Kom met ECHTE FEITEN.

 • no-profile-image

  Bollenboer ik trap niet om mij heen en ik vertel al helemaal geen onzin. Alleen de klinkklare waarheid, ook al wordt die door jullie niet graag zwart op wit gezien! Als bollenboer ken je waarschijnlijk de gebroeders Mak van de Korte Belkmerweg uit Zijpe wel? In ieder geval van naam, want met meer dan 1200 bunder pachtland is het niet een klein bedrijf dacht ik! Vraag daar dan maar na wat er geadviseerd werd! Jagertje woont en doodt dieren in de buurt van de Rekkense Instellingen, diep in de Achterhoek. En hij knalt nu en dan ganzen aan barrels rond het Schildmeer in Groningen. Ik heb daar nog nooit een bollenveld gezien! Wél uien, maar als je die met tulpen of hyacinten verward dan mankeer je wat aan je ogen! Het is in ieder geval om te janken!

 • no-profile-image

  Beste Bollenboer,
  Ik woon dus helemaal niet in de buurt van de "Rekkense instelling" (de achterhoek is namelijk vele malen groter)
  Ik knal al helemaal geen ganzen aan barrels rond het schildmeer in Groningen.
  Dat Groningen veel meer te bieden heeft dan alleen de omgeving van het schildmeer hoef ik u natuurlijk niet uit te leggen
  Herkauwer betiteld zijn soelaas dus als waarheid maar het blijkt dus dat hij wederom uitgaat van zijn eigen waarschijnlijkheden en fantasie.
  Uit zijn reacties blijkt bovendien dat hij een ander graag ongeschreven wetten wil laten hanteren die hij zelf naar eigen goeddunken blijkt te verzinnen.
  Als hem moet geloven weet hij echt alles van de Achterhoek behalve dat ook hier bollen gekweekt worden.

  Groet en een prettige jaarwisseling,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Jagertje toch, ik woonde zélf jarenlang in de Achterhoek en kan alles daar uittekenen. Waarom doe je eigenlijk zo krampachtig door te ontkennen dat je in de buurt van een gesloten inrichting woont?Je verstopt jezelf achter een onnozel pseudoniem en kan het niet velen dat je desondanks toch ontmaskerd bent. Echt zo'n verbitterde Grolschdrinker! En dat er rondom het Peerd van Ome Louks en het bronsje van Berend Botje nergens Lelytjes der Hunzedalen worden geteeld weet iedereen tussen Lauwers, Reitdiep en Westerwoldsche AA!

 • no-profile-image

  Maar herkauwer, hoe kom je erbij dat ik de waarheid niet zwart op wit wil zien? Juist wel want ik vraag je om feiten en geen informatie die ik zelf ook van internet kan halen. Dus word dan ook concreet met het advies wat je gegeven hebt.
  Andere vraag.
  Bij ins in Noordwijk hebben we veel problemen met damherten die uit de duinen komen. Er zijn er veel te veel. Is het hek om de duinen een oplossing , zodat ze niet meer de weg over kunnen steken op zoek naar voedsel en ze kunnen verhongeren in de duinen? Of moeten de populatie met de helft(?) verminderen door ze af te schieten, zodat de rest eeen dierwaardig bestaan kan hebben.

 • no-profile-image

  Niks Internet Bollenboer. Ik zeg je: bel de gebroeders Mak en vraag hen of er in 2008 advies is gegeven over de ganzenproblemen op hun bollenpercelen bij de eendenkooi van 't Zand. Ik ga tegenover derden niet inhoudelijk uit de school klappen over de adviezen die gegeven zijn. Het deugdelijk afrasteren van het hele duingebied lijkt me een vanzelfsprekende zaak. Verhongeren van de damherten in dat duingebied zal niet makkelijk zijn, want het zijn de OVP niet en er groeit ruimschoots voldoende. Ik ben mordicus tegen jacht op handmakke dieren. Het teveel moet gewoon worden weggevangen door ze in alle rust in kralen te drijven. Ze kunnen dan elders geplaatst worden of eventueel worden geslacht. Maar jagen op tamme herten en gehouden vee (zoals in de OVP) moet niet eens een beleidsoverweging zijn in een land dat zegt Normen en Waarden hoog te achten!

 • no-profile-image

  Beste Bollenboer,
  Het verbod op de jacht op damherten in Zeeland is inmiddels weer toegestaan.
  Het verbod was het gevolg van een rechtszaak die aangespannen was door de faunabescherming waarin een rechter in Middelburg besloot om de jacht te verbieden.
  De Raad van State heeft deze uitspraak vernietigd.
  Gelukkig zijn er dus ook nog verstandige beleidsmakers.

  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Nee herkauwer, je blert weer teveel. Er is wel voedseltekort in de duinen hier, zodat de zwakkere mannetjes het duin uittrekken om aan voedsel e komen. Houd je eens bij feiten, of houd je mond als je er niks van weet.
  Advies aan gebr. Mak.? Je blijft weer zo lekker vaag. Echt zo heerlijk politiek correct, om lekker in discussie te blijven.
  Blijkbaar was er een probleem en jij hebt hun geadviseerd door je rose bril. Vergeet niet dat dit jouw mening was en dat er waarschijnlijk ook nog wel andere oplossingen waren voor dit probleem waren. Jij geeft je mening over iets( dat mag!) maar vervolgens projecteer jij die mening altijd en overal als de waarheid.
  Ik stop hier de discussie met jou. Jezal wel zeggen, weer een die het verbaal niet kan winnen. Jij hebt zo een enorm ego, daar valt niet normaal mee te praten.

 • no-profile-image

  Jagertje, de RvS is geen beleidsorgaan maar het hoogste rechtscollege. Die lui schieten wel vaker bokken! Bollenboer ik kots van jou met je tendentieus-vijandige taalgebruik. Wij attendeerden de gebroeders Mak (precies zoals wij al jarenlang bij talloze boeren doen) erop dat de Natuurbeschermingsorganisaties met de aanleg van Nieuwe Natuur en het verzaken van Nestbeheer moedwillig hebben aangestuurd op het ontstaan van de ganzenschade op de omliggende agrarische percelen. Die moeten dus voor de schade aansprakelijk gesteld worden! En niet de ganzen!
  Jagertje, door jouw Hele Grote Bloemkolenopmerking kwam ik in het smientenforum erop uit, dat Piet Besuijen ter bescherming zijn vernielde planten tegen onverhoopte houtduifvraat tussen Kerst en Oudjaar had kunnen afdekken met folie met een kleurig bloemenprintje erop. Maar daarna werd dat hele forum, verwijderd, terwijl er juist zoveel waardevols ten behoeve van het Faunafonds in te lezen was! Ik heb zo mijn twijfels over de persvrijheid bij AGD en mis ook nog de integrale teksten van 2 belangrijke mestfora!

 • no-profile-image

  Herkauwer,
  I.i.g. is de uitspraak van dat bewuste rechtertje in Middelburg vernietigd.
  En dat nog wel door het hoogste rechtscollege...
  Zou die bewuste rechter in Middelburg soms belangen hebben binnen de faunabescherming???
  Gelukkig heeft het hoogste rechtscollege nu de juiste bok geschoten.
  De jacht in Zeeland is inmiddels weer opengesteld en beheer van gans en smient kan weer opgepakt worden.
  Jammer dat het voor de gedupeerde koolteler te laat komt.
  Die beste man wordt nu n.a.w. gedeeltelijk gecompenseerd.
  Strop voor de boer en strop voor de staatskas.
  Niet bepaald een win win situatie dus.

  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Die bok zal me de reet roesten jagertje. Maar de staatskas was beter af geweest als Piet Besuijen toch maar een paar rolletjes folie over zijn koolplantage had gelegd. Lekker volkje trouwens, de hobbyjagers. Staan nu al weer in de rij om op dieren te schieten die juist een zware kouperiode achter de rug hebben. De Pruis heeft daarvoor een mooie naam: Untermenschen!

 • no-profile-image

  Herkauwer,
  Dat jij de arumenten waarom je in de winter geen koolplanten kunt afdekken domweg naast je neerlegt getuigt enkel van jouw tunnelvisie.
  Vanachter jou bureau kun je van alles bedenken maar dat het in praktijk niet uitvoerbaar is zal je blijkbaar ook aan je "reet roesten".

  Groet,
  J@gertje


 • no-profile-image

  Alleen jachtbelangen roesten mij de reet Jagertje. We hebben in dit land en zeker in de Delta vaak decennialang geen sneeuw van enig belang gehad en daardoor hebben de LUW en later de WUR ook nooit onderzoek gedaan naar adequate mogelijkheden om op het land staande wintertuinbouwgewassen tegen weersinvloeden of ander van buiten komend onheil te beschermen. Ze doen sowieso vrijwel nooit zinvol onderzoek aan die wetenschappelijke freubelschool! Boeren en tuinders zijn van nature weinig inventief en meestal slaafs volgzaam en wat zij niet kénnen krijgt zelfs Cas Spijkers hen nog niet dwangmatig door de strot gedouwd. Hoe lang duurde het niet voordad ze in de peiling kregen dat door simpel zwart landbouwplastic over asperge- en witlofbedden te leggen, er veel vroeger en langer geoogst kon worden? Dat had een blinde mol nog kunnen bedenken! Met die winterbloemkool is het nét zo. Er is nooit geprobeerd hoe het gewas zich houdt als het een hele winter onder flinterdun, beschuttend en doorzichtig plastic staat. Ik garandeer dat de velden van Besuijen er nu prachtig en ongeschonden bij zouden hebben gestaan, want dat laagje sneeuw van een paar centimeter zou het gewas nog in geen duizend jaar hebben kunnen platdrukken! Jij hoort dat natuurlijk niet graag, want als hobbymatig faunaknaller schiet jij liever smienten - vliegende juweeltjes uit het hoge noorden- aan flarden. Want zo zijn jullie nou eenmaal!

 • no-profile-image

  Herkauwer,

  ik voelde met toch nog een keer genoodzaakt te reageren.
  Kijk jij loopt de hele tijd wild om je heen te trappen en flutverhalen op te hangen met je zelfverzonnen wijsheden, waarvan ik serieus het idee heb dat je ze zelf gelooft. Maar val daar een ander niet mee lastig.
  En als er dan een keer iemand komt met een andere mening en dat op eenzelfde manier aan jou duidelijk maakt als dat jezelf doet, kots je eropeens van.

  Je moet echt een keer heel nodig met een plasje naar de dokter, misschien kunnen ze je nog redden

 • no-profile-image

  Bollenboer, ik 'loop niet de hele tijd om me heen te trappen', maar zit gewoon voor mijn toetsenbord en geef een duidelijk exposé van hoe de zaken wérkelijk in elkaar steken. Boeren en jagers zijn erg 'goed' in het verdraaien van de waarheid en daarom is het - al zeg ik het zelf- een zégen dat de Schepper ons Herkauwers gegeven heeft. Zodat de waarheid niet één, niet twee, maar desnood tienduizend keer herhaald wordt, totdat zélfs een (bollen)boer of jager met gevorderde Altzheimer er nat van gaat dromen!

 • no-profile-image

  Niet DE waarheid wordt 10.000* herhaald, maar JOUW waarheid en dat is een enorm verschil.
  Als je iets 10.000 herhaalt wil dat nog niet zeggen dat het dan opeens de waarheid is.
  Misschien moet je daar eens over nadenken.

 • no-profile-image

  Bollenboer luister goed: ik was 40 jaar lang beedigd Rijksambtenaar en ik heb altijd conform mijn ambtseed gewerkt en gehandeld. Dat ons land al jarenlang in de immoreel-criminele houdgreep van louche confessionele machtswellustelingen is gevallen is al erg genoeg. Alles wat ik in deze fora inbreng is niet alleen conform de waarheid, maar getuigt er tevens van hoe de overheid stelselmatig de feiten verdraaid en leugens verteld heeft. Het wordt echt tijd om het CDA voor een staatsrechtelijk tribunaal te dagen. Ik meld me nu alvast aan als Getuige Deskundige. Wie volgt?

 • no-profile-image

  Een trotse ambtenaar, zoek het grappen woorden boek voor ambtenaren even op.
  Je respecteerd geen andere mening, net als Bollenboer zegt, meen jij dat jij alle kennis in huis hebt.
  Dus 40 jaar heb jij moedwillig mee gewerkt aan door jou ge-ergerde vernieling.
  Zoiets van links lullen rechts vullen?

 • no-profile-image

  Het lijkt erop dat je serieus trots bem dat je beedigd rijksambtenaar bent geweest.
  In mijn ogen ( en ik denk in vele in Nederland) ben je dan de mislukking van maatschappij. Het voelt bij jou een beetje dat je blij was dat je op je werk iets te vertellen had terwijl je thuis aan je vrouw toestemming moet vragen als je een pilsie en een zak chips wil.
  Ik zit er niet ver naast zeker??

 • no-profile-image

  Herkauwer,

  Als ambtenaar behoor je open te staan voor de mening van een ander en los je knelpunten op.
  Een ambtenaar met een beetje verantwoordelijke functie heeft in zijn carrière op een bepaald moment iets gepresteerd waar hij trots op is.
  Dat is bij jou kennelijk nooit echt van de grond gekomen.
  Daarom zet jij jouw (onvoltooide) "werk" op dit forum voort.
  In Nederland hebben nogal wat ambtenaren (zoals jij) zichzelf jarenlang aan het werk gehouden.
  Ze willen daarbij graag de lakens uitdelen en er zelf met de handen in de (van gemeenschapsgeld goed gevulde) zakken bij staan kijken.
  Het nieuwe kabinet Rutte is momenteel drastisch aan het snoeien in dit zichzelf beschermende ambtenaren apparaat en dat wordt ook de hoogste tijd.
  Je bent in jou loopbaan als ambtenaar blijkbaar één heel belangrijk ding vergeten.
  Je hebt namelijk al die jaren een salaris ontvangen uit belastinggeld afkomstig van de burgerij (het voetvolk volgens jouw benaming).
  Veel ambtenaren (zoals jij) leven in de waan dat ze een streepje voor hebben op de burgerij maar ze vreten toevallig wel van de burger.
  Voor alle duidelijkheid, het doel van een goede ambtenaar is nog steeds om de burger van dienst te zijn en niet andersom.
  Het is voor jou maar goed dat je inmiddels tot de ex ambtenaren behoort want anders had je nu waarschijnlijk (zei het met een vorstelijke wachtgeldregeling) ook op de keien gestaan.
  Ik ben het dan ook volledig met Bollenboer eens dat jij een grote mislukking in de maatschappij bent.
  Je bent namelijk hét toonbeeld van een stuk bestuurlijke wanorde.

  Groet,
  J@gertje


 • no-profile-image

  Bollenboer, midden in de roos hoor. Proficiat! Ooit nagedacht over de vraag wat er van een land terecht zou komen als er naast Openbaar Bestuur niet een deugdelijk ambtenarenapparaat was om de zaak draaiende te houden? Een land kan namelijk perfect zonder bollenboeren, dat is in haast alle naties van de wereld te zien. Maar geen enkel land kan zonder mensen die plichtsgetrouw doen waarvoor zij aangesteld zijn. Ambtenaren dus! Daarom zijn er ook zoveel van! Ik heb mijn vriendinnen nog nooit om een hapje of drankje hoeven vragen, want dat soort zaken verzorg ik altijd zelf. Inclusief al het keuken-, klop-. zuig- en veegwerk. Dat heb je met feministen!

 • no-profile-image

  Een jagertje met diaree. ging heel snel op zijn hurken, en poepte snel het forum vol, door zichzelf te ontkurken, wat moet men met zo'n Minasdrol, getooid met gemzenpluim, die enkel doodt slechts voor de lol, waard minder dan een fluim!
  Een jagertje 't is triest én leuk, liet zich ontzettend gaan, en typte alle onzin in, u ziet het hier wel staan, en op de kansel in zijn kerk, ginds in een bos bij Halle, daar schoot hij alle geiten af, die er moesten bevallen.

 • no-profile-image

  Een jager in het Aaltens Goor, die had een kwaaie dronk, vandaar dat hij de ganse dag, naar rotte mispels stonk, die groeiden hem zijn oren uit en hingen uit zijn neus, wellicht dat u mij niet geloofd, maar het gebeurde heus!
  Twee jagers in 't Rot bij Woold die dreigden te verdwalen, zij volgden een reeenspoor en liepen flink te balen, toen bij het nemen van de beek, is er dan een verdronken, het heeft daar in dat kreupelhout, nog maandenlang gestonken!
  Drie jagers aan de Ubbinghook, die schoten er op duiven, een melkertje uit Barlo kwam, pikte hen in hun kuiven, dood bungelde zijn kampioen, daar aan een carroussel, dankzij de jacht is de natuur, veranderd in een hel!
  Vier jagers achter Bredevoort, die waren op de hazen, en ginder in het Groote Goor, gedonder in de glazen, daar schoten zij een teckel aan, van een Vragender agent, die heeft hen toen gearresteerd, maakte de krant bekend!
  Vijf jagers vlakbij Keijenborg, die schoten echt op alles, drie waren blind, de ander doof en had een natte phallus, de laatste maakte popmuziek, voerde het hoogste woord, dit vijftal gaat de boeken in, als vreselijk gestoord!

 • no-profile-image

  Busje komt zo, busje komt zo,
  eventjes geduld nog want het busje komt

 • no-profile-image

  Zes jagers onder Gelselaar, die schoten er op katten, een poezenvrind uit Diepenheim, begon meteen te matten, de jagers liepen groot gevaar, hij was bokskampioen, sloeg ze alle zes in het kanaal, hij zou het zo wéér doen!
  Een straalbezopen zevental, op de Markelose berg, dat schoot op alles wat bewoog, het was daar toen heel erg, drie waren kaal één had een snor, de and'ren droegen baarden, en na de jacht op het tableau lagen daar enkel paarden!
  Acht jagers in de Rietmolen liepen daar langs de beek, toen eentje van dit nimrodtal, zomaar ineens bezweek, want bij het schieten van een eend, werd hij voluit getroffen, dat gaf toen wel een sloot vol zweet, je moet maar effe boffen!
  Dan was er nog een negental, het Rutbeek in gelopen, zij voerden er het hoogste woord, met smoesjes te verkopen, ook toen was er een schutter bij, een oude man uit Miste, die zag zijn maat voor Eekhoorn aan, alleen omdat hij sliste!

 • no-profile-image

  Ja inderdaad herkauwer ons land kan prima zoner ons bollenboeren. Maar dat heb je mij ook niet horenzeggen. Maar jij daarentegen weet weer niet hoe gauw je jezelf op de schouder moet kloppen en je positie moet verdedigen. Doe je dit omdat je gelijk hebt, of omdat je weet dat ik verdomd dicht in de buurt van de waarheid zit.. Ook wij hebben veel met amtenaren te maken. En, het is waar we kunnen niet zonder. Maar ambenaren zoals jij, die denken dat ze de wijsheid in pacht hebben kunnen we missen als een bollenboer met kiespijn. En ik heb de verwachting dat dat in de nabije toekonst ook echt gaat gebeuren.

 • no-profile-image

  Bollenboer, de waarheid achterhaalt je. Zojuist in het journaal: ongelofelijke concentraties bestrijdingsmiddellen worden in de bollenteelt gebruikt zonder dat er bekend is welke gevaren daaraan voor omwonenden verbonden zijn! Toen ik afgelopen voorjaar in de Zijpe en Hazenpolder en de gebieden langs de binnenduinrand rond Callantsoog onderzoek deed had ik vaak barstende koppijn omdat de hele atmosfeer vergeven was van spuitnevel. Let maar op: er gaat veel meer controle op gifmengerij in jouw sector komen. Goed dat er ambtenaren zijn! En dan nog dit. Ik heb de wijsheid helemaal niet in pacht, maar geef hem wel in lease uit. Zo kunnen ook minderbedeelden hun licht opsteken én uitstralen!

 • no-profile-image

  Herkauwer,
  Die koppijn kwam vast van een ander soort nevel dan van spuitnevel.
  Het heeft gezien je recente reacties wel duidelijk blijvende schade aangericht.
  Het wordt ook wel delirium genoemd.
  Het is niet zo’n verkeerd idee van bollenboer om toch maar eens met een plasje naar de dokter te stappen.

  Sterkte,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Een jager op een bollenveld, liep hennetjes te fluiten, en zag vanuit zijn ooghoeken, de sproeimachines spuiten, die dingen sproeiden overal, zo stierven de fazanten, ook jagertje komt snel aan bod, spuiters weten van wanten!

 • no-profile-image

  Ook hierop zeg ik weer: ik heb nooit gezegd dat we weinig middelen gebruiken. Maar ik weet wel dat de middelen die we tegenwoordig gebruiken lang niet meer zo schadelijk zijn als, pak hem beet 20 jaar terug. Bij ons inde buurt ( en das ondanks alles toch nog best een groot bollengebied) hebben we nooit last met omwonende. Als jij er dit voorjaar wel last van had zou ik zeggen: ga er dan niet lopen.
  Maar wat wil je dan? Dat er meer ambtenaren komen om te controleren? Ik gebruik geen middel wat verboden is en als ik de wel toegestane middelen ierdere dag wil spuiten is er geen amtenaar die mij tgen kan houden. En als ik mensen als jou zo hoor praten, krijg ik daar steeds meer zin in. Niet omdat het nodig is, maar omdat het zo heerlijk slecht voor het milieu is.

 • no-profile-image

  Bollenboer, het gaat er niet om of jullie last hebben van onwonenden, maar of omwonenden ongemerkt vergiftigd worden! En ik MOEST daar drie maanden lang zijn voor mijn WERK. Of dacht je soms dat ik voor mijn lol in zo'n verziekt gebied ging rondlopen? Ik zou er nog niet begraven willen liggen. Wat zeg ik: mijn urn mogen ze nog niet door zulk een gifsteppe vervoeren! Jouw reactie ademt trouwens ook een flinke overdosis gif. Zelfs met een gasmasker op heb ik er achter de pc last van. Kun je nagaan!

 • no-profile-image

  Stokertje

  Wat een gezwets de helft wegsturen amtenaren weg ermee zodra de industrie in brandvliegt is het ineens niet giftig meer leer ambtenaren werken

 • no-profile-image

  Nee herkauwer, het gaat erom of ze bewijs hebben dat er hier meer mensen last hebben van dementie, kanker e.d. Ik kan ke nu al op een briefje geven dat dat niet zo is. Waarom?
  Als dat wel zo was was dat al veel eerder naar voren gekomen. Dit is gewoon weer zo tendentieus stukje van iemand die wil scoren. Prima, mag van mij. Maar kom eerst met bwijs.
  En als daar je werkgebied ligt, moet je een andere baam zoeken. Je moet het nl ook naar je zin hebben in je werk.
  Ik vind het trouwens wel apart dat je met een gasmasker op achter je pc zit. Toch maar even met je plasje naar de dokter...

 • no-profile-image

  Bollenboer, voor een bloementeler heb je verbijsterend weinig gevoel voor beeldspraak. Natuurlijk zit ik NIET met een masker op voor mijn pc. En waarom zou ik ander werk kiezen? Mijn werkterrein is heel Nederland en dit jaar deed ik met name onderzoek in Noord Holland Noord. Daarover heb ik geen klagen, maar ik merk alleen op dat ik koppijn kreeg van al dat gif in de atmosfeer. Jij kunt dat wel wegwimpelen, maar het gaat verdorie wél om de volksgezondheid. En om een volstrekt willekeurig beleid op het gebied van bestrijdingsmiddelen.

 • no-profile-image

  nee hoor ik wimpel niks weg. Alleen doen ze dit onderzoek NIET omdat er klachten zijn, maar omdat ze zoiets hebben van: Ja grondwater hebben we onderzocht, nu gaan we de luchtkwaliteit maar eens onderzoeken. Is prima maar dit houdt in dat er NU nog niets aan de hand is. En als er in Moerdijk al geen gevaarlijke stoffen worden gemeten... En dat jij koppijn kreeg , ja daar kan ik dus alleen maar om lachen. Tot gisteren aan toe had nog nooit iemand zich druk om gemaakt om middelen in de atmosfeer, behalve zijne KOninklijke Hoogheid de almachtige Herkauwer.
  Zo ik ga weer even spuiten, liefst met zoveel mogelijke drift en sloten neem ik ook wel even mee, misschien dat er dan nog een beetje kikkers en vissen het moeilijk gaan krijgen.
  Oja over die beeldspraak. Jij kraamt zoveel onzin op een dag uit, ik zou niet verbaasd zijn als jij met een masker achter je PC zit.

 • no-profile-image

  Bollenboer, als ik zeg dat ik hoofdpijn krijg wanneer ik sproeinevel binnenkrijg dan is dat niet om te lachen. Het zou je niet misstaan als je rekening zou houden met de belangen van omwonenden en streekbewoners die wellicht zwaar worden benadeeld in hun gezondheid of welbevinden door jouw gifspuiterij. Net doen alsof er naar mogelijkheden wordt gezocht om bezig te blijven wanneer dergelijke gevaren serieus onder de loep genomen worden, zegt erg veel over jouw slechte inborst! En dat blijkt helemaal uit jouw slotzinnen. Ik zou bijna gaan hopen dat je bij het spuiten in een door muskusratten ondergraven slootkant omkiepert. Met allebei jouw wijd uitgespreidde sproeiarmen de plomp in.

 • no-profile-image

  Dus je bent nog steeds ambetenaar vandaar dat de economie nog niet omhoog gaat?? Nog steeds teveel, wijzen wijzen, maar zelf nog eens weten hoe ze hun kont moeten vegen.

 • no-profile-image

  Wereldburger, jij bent dus écht een onversneden Romp op benen! Ik heb nu al -tig keren geschreven dat ik allang geen ambtenaar meer ben maar free-lance onderzoeker. En ik heb nooit gezegd dat er geen ambtelijke horken en lamlullen zijn. Maar in vergelijking met de publieke sector stelt dat niks voor. Want daar loopt me toch een stelletje lamlendelingen rond!

 • no-profile-image

  Zoals gezegd lief herkauwertje, eerst bewijzen dat de gespoten middelen echt gevaarlijk zijn . Die zijn er niet want dit is al zo vaak onderzocht.
  Gelukkig waait het hier nu hard, ideaal weertje om nog maar eens een rondje met de spuit te gaan rijden. Kijken of ik zoveel mogelijk dingen kan raken waar de middelen niet voor bedoeld zijn

 • no-profile-image

  Geen Agrarier

  Wil wel eens weten, hoeveel liters gif er word verkocht in tuincentra en boerenbond aan de normale burger. En wat er nog allemaal in stalletjes en kelders staat bij hun verstopt ergens achter. En ja, ze zullen het ook niet nou nemen met de dosering 'beetje meer en het gaat sneller kapot word gedacht' en op de verkeerde momenten spuiten hmm gaat niet kapot dan nog maar eens.

 • no-profile-image

  Bollenboer, alle persistente gechloreerde koolwaterstoffen zijn kankerverwekkend en het hangt slechts van de mate van blootstelling af in hoeverre men daarvan gezondheidsschade ondervindt. Geen Agrarier, jij lult als een boer! Inderdaad worden er veel kleinverpakkingen via de toonbank van tuincentrum of bouwmarkt verkocht en dat zag ik ook graag anders.maar het staat in geen verhouding tot de gigahoeveelheden die er in land-, tuinbouw en fruitteelt verspoten worden.

 • no-profile-image

  Bollenboer, zojuist naar Zembla Gif in de Bollenstreek gekeken? Dat speelde toevallig grotendeels in de gemeente Zijpe. Weet je wel, die streek waar ik toevallig iedere vierkante meter kan uittekenen! In Zijpe gaat wethouder Ben Blonk (die ik persoonlijk ken) over gezondheidszaken, als één van de talloze dossiers die zijn portefeuille omvat. Verder zag ik dat Den Haag mijn oud collega chemicus Bart Bosveld de zorg over de toelating van bestrijdingsmiddelen heeft toevertrouwd. De meest kleurloze van al mijn 250 collega's destijds! Dus een veilige keuze, want van iemand zonder kraak of smaak valt geen tegenwerking te verwachten! En ik vond het leuk om toxicoloog prof. dr. Martin van den Berg terug te zien. Die sprak ik namelijk voor het laatst in 1990. In de Merja Zerga in Marokko. Maar ik ben dan ook geen biochemicus!

Laad alle reacties (73)

Of registreer je om te kunnen reageren.