Home

Nieuws 161 x bekeken

Israël staat paprika-export uit Gaza toe

Den Haag – Vanaf vandaag laat Israël ook toe dat paprika’s en cherrytomaten uit de Gaza-strook worden geëxporteerd. Anjers en aardbeien mochten al eerder buiten Gaza verkocht worden, door toedoen van Nederland.

Nederland heeft via de ambassade in Tel Aviv aangedrongen op de versoepeling, zegt minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal. ”Nederland heeft zich al sinds 2006 ingespannen om exportbewerkingen voor Gaza weg te werken. Ook heeft Nederland al lang bemoeienis met de landbouw in Gaza, zowel financieel als technisch.”

Volgens Rosenthal gaat het om een handelswaarde van 2 miljoen euro. Onduidelijk is of deze producten op de Nederlandse markt komen en als zodanig zijn te onderscheiden. Rosenthal denkt dat Israël gevoelig is voor Nederlandse argumenten door de genuanceerde toon waarop Nederland over Israël communiceert.

Of registreer je om te kunnen reageren.