Home

Nieuws

Iran vermindert subsidie op brood

Teheran - De Iraanse regering heeft vandaag de subsidie op benzine en brood flink verminderd. Een soortgelijke maatregel leidde in 2007 nog tot rellen, maar nu bleef het rustig. Wel was er extra politie op straat in de hoofdstad Teheran, aldus de BBC.

Subsidie op brood wordt geleidelijk afgeschaft. Ook bloem, water en elektriciteit worden duurder. De prijs voor benzine wordt verviervoudigd. Elke automobilist krijgt nu 60 liter benzine per maand voor 40 cent per liter. Voorheen was dat 10 cent. Ondanks de overvloed aan olie kampt Iran met een groot tekort aan benzine.

De Iraanse regering geeft jaarlijks meer dan 76 miljard euro aan subsidies uit. In ruil voor de afschaffing krijgen de allerarmsten nu maandelijks een extra bijdrage van de overheid. Economen waarschuwen dat door het besluit de inflatie, die nu al rond 20 procent ligt, zal exploderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.