Home

Nieuws

Ierse boeren ontspringen bezuinigingen-dans

DUBLIN – De Ierse boeren lijken nog redelijk te ontkomen aan de enorme bezuinigingen die hun regering doorvoert om aan de Europese en internationale steuneisen te voldoen. ‘’De begroting voor 2011 erkent dat de landbouw en de agri-food sector een sleutelrol spelen in het economisch herstel,’’ zegt minister Brendan Smith van landbouw dan ook.

Smith’s collega van financiën Brian Lenihan loodste deze week een begroting door het parlement waarin opnieuw voor miljarden wordt geschrapt. Daarmee voldoet hij aan de eisen van zowel de EU als het IMF om Ierland met 85 miljard euro bij te springen. De meeste – hoewel niet alle – steunmaatregelen voor de Ierse boeren en tuinders blijven echter op peil, stelt Smith. ‘’Het uitkeringsniveau voor de belangrijkste landbouwregelingen blijft onveranderd, de milieuschema’s worden in 2011 weer open gesteld en de steun voor boeren in achtergestelde gebieden blijft nagenoeg op hetzelfde peil als in 2010,’’ vat de minister samen. Zijn ministerie heeft daarmee voor komend jaar een budget van bijna drie miljard euro. ‘’Dat toont aan welke vitale rol de land- en tuinbouw ook volgens de regering speelt.’’
Dat de boeren de dans redelijk ontspringen, blijkt ook uit de reactie van de Irish Farmers Association. Die waarschuwt weliswaar voor de gevolgen van allerlei belastingmaatregelen voor arme plattelandsbewoners maar klaagt nauwelijks over afbrokkelende steun voor de boeren zelf. ‘’De begroting erkent inderdaad de vitale rol die wij spelen bij het opvoeren van de export en het behoud van banen,’’ is eigenlijk alles wat voorzitter John Bryan nog heeft te zeggen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.