Home

Nieuws

I&R slachtlammeren kost Ieren miljoenen

DUBLIN – Een verplichting om lammeren die rechtstreeks naar de slacht gaan te voorzien van een elektronische tag gaat de Ierse schapenhouders zo’n 2,5 miljoen euro per jaar kosten.

Dat berekent de Irish Farmers Association (IFA) nadat de zusterorganisatie Irish Cattle and Sheep Farmers Association in principe akkoord is gegaan met I&R voor slachtlammeren.

De Ierse boerenorganisaties zijn in een woordenstrijd verwikkeld over het elektronisch taggen van lammeren die rechtstreeks naar het slachthuis gaan. De Irish Cattle and Sheep Farmers Association (ICSA) acht deze I&R onvermijdelijk maar volgens de IFA heeft de zusterorganisatie die concessie gedaan onder druk van de vleesfabrikanten. ICSA-voorzitter Mervyn Sunderland stelt dat die druk er wel is maar dan op de minister van landbouw. "Het ministerie staat onder druk van de vleesfabrieken om dit in te voeren omdat dat de efficiëntie in de slachthuizen verbetert. Om die reden zal de uitzondering op I&R en de bepaling dat die dieren een traditioneel oormerk kunnen krijgen waarschijnlijk aan de kant worden geschoven."

Die ’concessie’ is bij de Ierse boerenbond IFA echter in het verkeerde keelgat geschoten. "We hebben te vuur en te zwaard gestreden, op zowel nationaal als EU-niveau, voor een volledige uitzondering voor alle fabrieks- en marktlammeren. Minister Smith heeft dat ook steeds duidelijk ondersteund en hij kan nu niet toegeven aan druk van de fabrieken of ICSA of de uitzondering ongedaan te maken."

Of registreer je om te kunnen reageren.