Home

Nieuws

Hoogstraten voert promotie van kiwibes op

Hoogstraten - De Belgische veiling Hoogstraten gaat volgend jaar meer reclame maken voor de kiwibes. Volgens de veiling is de nieuwe vrucht te weinig bekend bij de Belgische consumenten.

De kiwibes is een kiwi met de omvang van een druif zonder de harige harde schil van een kiwi. Vorig jaar zijn de eerste kiwibessen verkocht in Belgische winkels. Er zijn toen enkele duizenden kilo’s verkocht via supermarktketen Colruyt.

Hoogstraten raamt de oogst van dit jaar op 7 ton. Daarnaast is 2 ton industriekwaliteit geproduceerd voor verwerking tot jam, stroop en jenever. Er staat inmiddels 22 hectare kiwibes in Vlaanderen. “Daarmee is Vlaanderen één van de grootste producenten van kiwibes in West-Europa. Ook in Nederland, italië, Frankrijk en Zwitserland zijn kleine arealen aangeplant. Vanaf het vierde jaar komt de productie op kruissnelheid.”

Hoogstraten concludeert dat de verkoop dit jaar tegenviel, ondanks dat de afnemers vorig jaar enthousiast waren. “Het aanbod wereldwijd stijgt. Bovendien is door het beperkte Belgische aanbod nog geen afzetmarkt opgebouwd. En de kiwibes is alleen in september en oktober beschikbaar. Om de kiwibes een marktpositie te laten krijgen als alternatief voor de traditionele kiwi moet hard gewerkt worden aan de naamsbekendheid.”

Fruitmasters heeft in september de eerste kiwibessen geveild in Nederland. Het fruit komt van de Zeeuwse teler Domus de Jonge uit Kapelle.

Of registreer je om te kunnen reageren.