Home

Nieuws 174 x bekeken

Hoogleraren keren zich tegen kolencentrales

Rijswijk - Zestien hoogleraren hebben zich in een open brief gekeerd tegen de bouw van vijf kolencentrales.

In de brief, onder meer gericht aan energiebedrijven en hun aandeelhouders, noemen ze steenkolen de meest vervuilende brandstof. De centrales zouden volgens de hoogleraren evenveel CO2 uitstoten als 9 miljoen auto's. "Kolen en andere fossiele brandstoffen zijn niet de keus van de toekomst. Het wordt tijd de keus te maken voor een nieuwe economie rondom duurzame energie.''

Nederland wordt de vieze man van Europa, betogen de opstellers van de brief. "Kolencentrales verdringen de duurzame energieopties uit de markt omdat kolencentrales niet flexibel zijn, waardoor de noodzakelijke overgang naar een duurzame energievoorziening ernstige vertraging oploopt. Kolencentrales gaan minstens dertig jaar mee. Dat betekent dat ons land zich vastlegt op een technologie waarvan we nu al weten dat die in de toekomst achterhaald zal zijn en waarmee we nog decennia lang zitten opgescheept.''

Of registreer je om te kunnen reageren.