Home

Nieuws 849 x bekeken 11 reacties

Grote voorraad zorgt voor hoge mestprijzen

Doetinchem – De mestputten en mestkelders bij veehouders in Noord-Brabant en Limburg zitten overvol.

Grote voorraden mest zorgen voor hoge afzetprijzen voor varkenshouders, melden mestdistributeurs. Door het slechte weer kon dit najaar slechts een beperkte hoeveelheid mest uitgereden worden. ”We rijden alleen nog noodvrachten om te voorkomen dat de mest boven de roosters komt”, zegt Wout Houbraken van het gelijkname mestdistributiebedrijf uit Bergeijk. Andere mestdistributeurs melden vergelijkbare situaties.

In het Oosten lijkt de druk iets minder. ”We halen wel beperkte hoeveelheden op per bedrijf, maar het is nog niet zo dat de mest tot de roosters staat. De financiële mogelijkheden van de varkenshouders is vaak bepalend voor de mestafvoer”, zegt een woordvoerder van Logimest. Door steeds mest op te halen als de put te vol raakt, wordt bovendien de maximale opslagcapaciteit benut.

De afzetkosten voor varkensdrijfsmest variëren van 25 tot 28 euro per kuub in Noord-Brabant en Limburg. In het oosten en midden van het land ligt het prijsniveau met 22 tot 26 euro per kuub iets lager. Een jaar geleden waren afzetkosten ongeveer 10 euro lager. In gebieden zonder mestoverschot, zoals Noord-Holland, betalen varkenshouders nog rond de 16 euro per kuub mest.

Veel mestopslagen in de akkerbouwgebieden zijn deze zomer vol gereden, maar de mest kon door de weersomstandigheden niet worden uitgereden. ”Als we een laat voorjaar krijgen, kunnen er grote problemen ontstaan”, zegt mesthandelaar Hans Overdevest uit Breezand. Frits van de Vendel, van Kasteel Meeuwen denkt dat nog niet alle silo’s vol zitten. ”Het lijkt erop dat akkerbouwers misbruik willen maken van de situatie en zo lang mogelijk wachten in de verwachting dat de prijzen nog verder stijgen. Half januari kunnen varkenshouders inschatten of ze het redden tot 1 februari. Als we vervolgens mest kunnen uitrijden, zal de druk op de mestmarkt snel verminderen”, zegt Van de Vendel.

Het is niet voor het eerst dat de mestvoorraden eind december zo groot waren. Eind jaren negentig was de situatie vergelijkbaar. ”Toen werden zelfs oude schepen gebruikt als tijdelijke mestopslag”, aldus Overdevest. In 2007 waren de mestprijzen op hetzelfde prijsniveau als nu.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Akkerbouwers misbruik??? Met de beste wil van de wereld, ik kan geen mest meer plaatsen. Met die karige 55 kg fosfaat lopen zowel veehouder als akkerbouwer vast!

 • no-profile-image

  Blijkbaar moet de bende nog groter worden voor er iemand gaat luisteren naar Henk van der Pol.

 • no-profile-image

  boeren verwijten de supermarkten dat die ons uitwringen, maar de agrarische sector is onderling geen haar beter. boeren vertrouwen elkaar niet en de mesthandel is de lachende derde. ik snap de akkerbouwer wel een beetje, loopt de mesthandel vlot, dan krijgen de boeren ver weg geen druppel. nu de nood (volgens de mesthandel?) hoog is staan hun niet met de armen open. het aanstaande "verbod" op kunstmest, het opraken van fosfaat en gebruik van digistaten uit mestverwerking zal de mestmarkt wellicht op middenlange termijn in een realistischer perspectief plaatsen.

 • no-profile-image

  dr fijnstof

  Hier in het zuiden wordt de mest voor 20-22 euri opgehaald, bij vaste klanten. (is ook nog veel te veel)
  Het AgD doet lekker mee aan de prijsopdrijving, AgD haal je info niet alleen bij de prijsopdrijvende mesttransporteurs, zou ik zeggen.
  Maarja een krant als Agd is er niet voor de boeren alleen zeggen ze dan...("we zijn onafhankelijk...")
  Voor wie dan, als er geen boeren meer zijn?
  Aan wie danken ze hun bestaansrecht?

 • no-profile-image

  jan t.

  Probleem is dat duitsland de grens dicht heeft gegooit voor ned. mest. (nieuwe eisen) Probleem wordt dus alleen nog maar groter. De slimste ondernemers zitten vlgs. mij al in oost duitsland of hongarije, veel vraag naar mest en het voer staat voor je deur. Mestverwerking zal in ned. de enigste oplossing zijn voor de toekomst!!

 • no-profile-image

  misbruik maken van de situatie?
  op ons akkerbouw bedrijf, met in het voorjaar ruimte voor minimaal 200 ha, voeren we juist de discussie om volledig te stoppen met varkensdrijfmest.
  onze gronden worden steeds moeilijker te bewerken en dat komt vooral door de VDM
  advies aan varkenshouders, maak er een waardevolle mest van door het te bewerken

 • no-profile-image

  Is goed Arie, dat gaan we ook doen en met het komende kunstmestverbod kun je bij mij mooie meststoffen op maat kopen

 • no-profile-image

  johannes

  als ik dit zie, lach il me rot, van mij kunnen ze het gratis hierheen brengen, wil ik het wel (bovengronds)uitrijden want mest tekort, bewijst weer eens dat nederland veels te intensief is in alle veehouderij takken

 • no-profile-image

  De varkenshouders zien de ernst van de zaak nog niet in.
  Vroeg in de lente willen ze niet afvoeren in de hoop op lagere prijzen, wat weer resulteert in verloren mestplaatsingsruimte.
  Overigens is de aanscherping van de fosfaatnormen nog veel desastreuzer. Bijv. 5 kg fosfaat minder per ha betekent voor heel Ned. bijna 10 miljoen kg fosfaat.
  Per zeug 5 m3 mest * 2 kg fosfaat = ongeveer 1 miljoen zeugen.
  Er moet een hoop mest het land uit op een of andere manier,
  anders komt het niet goed.

 • no-profile-image

  De pluimsector die heeft de zaak al voor elkaar met de mestverbranding in Moerdijk heeft dan wel 10 jaar geduurd maar dan heb je ook wat als de rest van de sectoren er ook 10 jaar over doen om hun mest te verwerken zijn de problemen niet te overzien

 • no-profile-image

  xaujxkbxac

  74FTx2 paglsjdzxjsf, [url=http://eiewomoprhgh.com/]eiewomoprhgh[/url], [link=http://ouzfblmfprle.com/]ouzfblmfprle[/link], http://hzsxqrceoyqm.com/

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.