Home

Nieuws

Grote groeiers tuinbouw ook grote schuldenaars

Den Haag – Glastuinbouwbedrijven die fors zijn gegroeid tussen 2001 en 2009 zagen de schuld toenemen met 100 procent of meer, en het inkomen dalen.

Dat blijkt uit berekeningen van het landbouweconomisch instituut LEI. De toename van de schuld wordt voor het grootste deel door investeringen verklaard.

De toename wordt echter niet alleen verklaard door investeringen, maar ook door de malaise in de tuinbouw. De schuld steeg gemiddeld met 90 procent, terwijl de investeringen 76 procent in waarde toenamen. Het inkomen ontwikkelde zich licht positief op bedrijven met geen tot vrijwel geen schuldtoename. De bedrijven die veel schuld opbouwden zagen het inkomen dalen.

De bedrijven die de schuld zagen toenemen met 20 procent of meer zijn gemiddeld groter dan de gemiddeld kleinere bedrijven, die qua schuld een vrije stabiele periode doormaakten. Meer dan de helft van de glastuinbouwbedrijven zag tussen 2001 en 2009 de schuld met tenminste 20 procent toenemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.