Home

Nieuws 207 x bekeken

Grote bedrijven oneens met VVD-actie tegen schappen

Den Haag – Twintig merendeels internationaal werkende bedrijven, vakbonden en verenigingen van wijnhandelaren en graanhandelaren keren zich tegen de aangekondigde motie van de VVD-fractie in de Tweede Kamer om productschappen af te schaffen.

Tweede Kamerlid Charlie Aptroot kondigde vorige week tijdens een overleg in het parlement aan een motie te willen indienen die oproept de productschappen op te heffen.

In een brief aan de ministers Maxime Verhagen (ELI) en Henk Kamp (Sociale Zaken) zeggen de vakbonden CNV en FNV en de bedrijven, waaronder Avebe, Greenery, FrieslandCampina, Van Drie en Vion, dat het bedrijfsleven zelf eerst de gelegenheid moet krijgen zich uitspreken over de nut en noodzaak van de activiteiten van de productschappen. ”Het draagvlakonderzoek dat in 2011 zal plaatsvinden is in deze voor ons leidend”, aldus de brief.

Minister Kamp heeft in reactie op de aangekondigde motie al aangegeven dat hij eerst de resultaten van de draagvlaktoets wil afwachten. Hij wil die toets zo mogelijk vervroegen.
Voorzitter Theo Meijer van de akkerbouwproductschappen zegt dat hij klaar is voor de draagvlaktoets. ”Het wachten is op de wettelijke regeling, die de draagvlaktoets mogelijk maakt. Als die is gepubliceerd, kunnen wij aan het werk.”

Meijer is de schrijver van de brief die door de bedrijven is ondertekend. ”De brief vraagt eigenlijk niet meer dan de eerder gemaakte afspraken tussen Tweede Kamer en kabinet ook na te komen. Het is een antwoord op het politieke signaal, dat ze daar willen weten wat het bedrijfsleven zelf eigenlijk denkt.”

De ondertekenaars benadrukken dat de product- en bedrijfsschappen zijn ingesteld om zaken te regelen in het algemeen belang en in het belang van de sectoren. ”Het uitsluiten van free riders is essentieel. De schappen leveren een substantiële bijdrage aan verduurzaming, bevorderen voedselveiligheid en verbeteren arbeidsomstandigheden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.