Home

Nieuws

Groei Duitse varkensvleessector zet zich volgend jaar voort

Bonn- De verwerking van varkens in Duitsland hield dit jaar het groeitempo vast met een plus van 3,5 procent naar 58 miljoen dieren.

De slachterijbedrijvigheid resulteert daarmee in 2010 opnieuw in een verbetering van de records van de afgelopen jaren.
Dat constateert het landbouwmarktbureau AMI in Bonn, dat gelooft dat het eind van de groei tevens nog niet in zicht is. Zowel bij de varkenshouders als bij de slachterijen zit nog rek in de capaciteit. Het tempo neemt volgens vleesmarktanalist Dietmar Weiss echter wel wat af als gevolg van een kleinere levendimport en de gestegen voerprijzen. Met name de import van levende vleesvarkens uit Denemarken is dit jaar afgenomen en waarschijnlijk houdt die trend aan. Dat is een uitvloeisel van enerzijds de teruglopende productie in dit land en anderzijds het verbeterde uitbetalingsniveau van Danish Crown.

Weiss wijst de zorgen van de georganiseerde landbouw in Duitsland over prijsdruk van Danish Crown door de overname van D&S Fleisch echter van de hand. “Door de entree van Danish Crown op de Duitse markt zal de competitie om de varkens zeker niet zwakker worden,” gelooft de AMI-analist.
De afhankelijkheid van de vleessector van de buitenlandse markten neemt de komende jaren eveneens toe door de vergrijzing van de bevolking. Weiss voorziet evenwel dat de afzet op de exportmarkten er niet eenvoudiger op wordt. De concurrentiedruk van met name de USA wordt groter. Doorslaggevende factor is dan volgens Weiss de euro-dollarverhouding. De analist gaat niettemin vooralsnog uit van een iets stijgende vleesprijs in 2011. Dat geldt ook voor het niveau van de biggenprijzen. (WV)

Of registreer je om te kunnen reageren.