Home

Nieuws 213 x bekeken

'Grazers missen geen voedsel maar beschutting'

Den Haag - Niet het gebrek aan voedsel, maar het gebrek aan beschutting zorgt er volgens de deskundigen voor dat de grote grazers het tijdens een strenge winter moeilijk kunnen hebben in natuurgebied Oostvaardersplassen.

Niet het gebrek aan voedsel, maar het gebrek aan beschutting zorgt er volgens de deskundigen voor dat de grote grazers het tijdens een strenge winter moeilijk kunnen hebben in natuurgebied Oostvaardersplassen. Zij willen dan ook dat aan de Oostvaardersplassen grenzende bosgebieden in de winter toegankelijk worden, zodat de dieren daar kunnen schuilen bij slecht weer.

Dieren die geen beschutting kunnen vinden, gebruiken onnodig veel energie. En dat is veel schadelijker dan het verminderde voedselaanbod in de winter, want daar zijn de beesten op ingesteld, aldus de experts. Zij vinden het normaal dat de grazers in de winter een beetje interen om in het voorjaar weer aan te komen.

Wel moeten de heckrunderen, konikpaarden en edelherten een echte kans krijgen om voedsel te zoeken in een groter gebied. Bijvoeren kan de natuurlijke gang van zaken verstoren, hielden ze de Kamer woensdag voor. De commissie deskundigen onder leiding van oud-staatssecretaris Dzsingisz Gabor lichtte afgelopen maanden het beheer in de Oostvaardersplassen door. In dit natuurgebied gaat de natuur zo veel mogelijk haar gang en grijpt de mens eigenlijk alleen in om te voorkomen dat dieren lijden.

Het voorstel om de aanpalende bosgebieden alleen in de winter open te stellen voor de grazers stuit op verzet bij CDA en VVD. Zij zien die bossen vooral als recreatiegebied voor mensen en willen dat de beschutting alleen in de Oostvaardersplassen wordt gerealiseerd. Volgens de commissie-Gabor is het aaneensluiten van bestaande natuurgebieden noodzakelijk om het dierenwelzijn van de grote grazers te verbeteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.