Home

Nieuws 214 x bekeken 2 reacties

Geen bijzondere maatregelen veehouders bij bloeddonatie

Amsterdam – Bloedvoorziening Sanquin treft geen extra maatregelen voor veehouders die bloed afstaan. Dat zegt de organisatie desgevraagd.

Hoogleraar Hans Zaaier van de leerstoelgroep Bloedoverdraagbare Infecties van de Universteit Amsterdam waarschuwde dit weekend voor een toename van dierziekten die via bloeddonaties worden verspreid. Hij is vooral bezorgd over Q-koorts, BSE en Hepatitis E.

”Een aparte behandeling van mensen die veel in contact komen met vee heeft geen zin. De infectiedruk van hepatitis E is vooral via consumptie van niet goed verhit vlees. Het risico is hierbij voor iedereen gelijk. Er is geen reden om veehouders apart te behandelen. Daarnaast zijn de meeste veehouders waarschijnlijk resistent voor de ziekte, door eerdere infectie”, aldus Sanquin.

In Noord-Brabant onderzocht Zaaier in duizend bloedmonsters van donoren op Q-koorts. In 0,3 procent van de monsters zat DNA van Q-koorts. Uit ander onderzoek blijkt dat een patiënt met leverklachten besmet bloed kreeg. De patiënt kreeg in totaal van 32 donoren bloed, waarvan vier besmet met hepatitis E. Zaaier noemt dit heel zorgelijk omdat donoren vaak zelf niet weten dat ze geïnfecteerd zijn met hepatitis E. In het radioprogramma Tros Nieuwsshow noemt Zaaier het risico van dierziekten bij bloedtransfusies een argument tegen de intensieve veehouderij. ”Als iedereen gewoon biologisch vlees gaat eten is het probleem zo opgelost”, aldus Zaaier.

Uit onderzoek van de Wageningen UR blijkt dat hepatitis E makkelijk verspreidt onder varkens. De onderzoekers achten het aannemelijk dat mensen die in contact komen met varkens of varkensproducten geïnfecteerd kunnen raken met hepatitis E.

Het RIVM meldt dat op 55 procent van de varkensbedrijven hepatitis E is aangetroffen. ”De meeste infecties vinden plaats bij dieren tussen de twee en vier maanden. Op het moment van slacht, op zes maanden, is het percentage besmette dieren lager.” Volgens het RIVM staat hepatitis E te boek als niet-bloedoverdraagbaar. ”Alleen in de eerste twee weken na infectie kan de ziekte via bloed verspreiden. Daarna niet meer”, legt een woordvoerder uit.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Economisch-belang

    Het blijft dweilen met de kraan open als het gaat om de intensive vee-houderei in dit Land. Telkenmaal holt het RIVM achter de feiten aan. Nog steeds een toenemede multiresistentie in de behandling bij dierziektes en het gebruik van veelvuldige antibiotica. Dat alles omdat dierziektes niet in de hand zijn te houden. Even zo met de zwaar belastende eigenschappen bij het uitrijden van de mest.En tot slot een ongezond product omdat dit vol zit met groeihormonen en residuen van antibiotica en andere bagger.Dit alles voor de kiloknaller en economisch belang?

  • no-profile-image

    WAAROM GEEN TEST OP MRSA ???????

Of registreer je om te kunnen reageren.