Home

Nieuws

GIBO: vooral slecht jaar voor geiten- en kalversector

Arnhem - Zes procent van de agrarische ondernemers hebben de afzet het afgelopen jaar zien dalen.

Uitschieters zijn de geiten- en kalversector, waar respectievelijk 43 en 21 procent de afzet zag dalen. Dat blijkt uit een enquête onder ruim 800 agrariërs, uitgevoerd door GIBO Groep Accountants en Adviseurs en LTO Noord Advies.

Van alle agrariërs zegt 83 procent voldoende rendement te hebben gerealiseerd. Bijna de helft van alle ondernemers verwacht in 2011 een beter resultaat te behalen. Met name in de melkveehouderij is de stemming beter dan een jaar eerder. Net geen kwart houdt echter rekening met een lager resultaat.
Hoewel 18,5 procent geen of nauwelijks kansen ziet in duurzame agrarische productie, ziet 46 procent van de ondernemers verduurzaming juist als een afzetkans voor het komende jaar. Volgens de enquête heeft 18 procent van de bedrijven belemmeringen ondervonden bij de financiering van het bedrijf. De helft van de ondernemers wil investeren in het bedrijf.

De grootste groep, 27 procent, wil investeren in huisvesting, en kleinere groepen van respectievelijk 16 en 13 procent in mechanisatie en automatisering. Van deze ondernemers heeft 34 procent een bedrag nodig tussen de 100.000 en 500.000 euro nodig. De helft van de investeringsbereide ondernemers heeft een bedrag tot 100.000 euro nodig.

Ondernemers zien een lagere marge (50 procent), stijgende afzetkosten voor mest (42 procent), investeringen in dierenwelzijn (38 procent) en het gemeenschappelijk landbouwbeleid (37 procent) als belemmeringen in het komende jaar. Ongeveer een vijfde voorziet problemen met financiering en 12 procent denkt last te ondervinden van weerstand van omwonenden.
Opmerkelijk is dat agrarische ondernemers het nieuwe kabinet van VVD en CDA beoordelen met een 6,3 terwijl het midden- en kleinbedrijf het kabinet een 5,8 geven.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.