Home

Nieuws 464 x bekeken

Fransen eten weer wat meer konijn

Parijs – De Franse aankopen van konijn liggen dit jaar ruim vijf procent hoger dan in 2009. Dat volgt echter wel op een al jarenlang dalende trend. De binnenlandse productie van konijn blijft dan ook gestaag teruglopen. Al met al verkeert de Franse konijnensector dan ook in een wankele positie.

Dat stelt de agrarische infodienst Agreste in een productoverzicht. In de eerste negen maanden van dit jaar werd in Frankrijk 36.250 ton konijnenvlees geproduceerd, weer een procent minder dan een jaar eerder. Daarmee wordt de al sinds de eeuwwisseling ingezette dalende lijn verder voortgezet. Aan de afname van de consumptie lijkt echter een eind gekomen. Tot begin oktober ging dit jaar 27.500 ton konijnenvlees over de toonbank, 5,5 procent meer op jaarbasis. Agreste denkt dat dat te maken heeft met de economische crisis waardoor mensen goedkoper vlees zoeken. Konijn is weliswaar duurder dan kip maar nog altijd goedkoper dan de meeste andere soorten vlees. Ondanks die grotere vraag ligt de producentenprijs dit jaar nog altijd bijna twee procent lager.

Frankrijk zet het productie-overschot af in buitenlandse landen. Daarvan gaat 90 procent naar de EU, met Italië als belangrijkste afnemer. Aan de andere kant wordt ook konijnenvlees of daarvan gemaakte producten ingevoerd met Spanje en China als grootste leveranciers. De markt is vooral te vinden in de buurlanden en verder in China, in andere landen behoort het eten van konijn niet echt tot de eetgewoonten, tekent Agreste daarbij aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.