Home

Nieuws 232 x bekeken

Franse boerenbond kiest volgende week voorzitter

PARIJS – De Franse overkoepelende boerenbond FNSEA kiest volgende week al een nieuwe voorzitter. Dat is dan de opvolger van Jean-Michel Lemétayer die eerder deze week meedeelde per direct op te stappen en niet te wachten tot zijn mandaat komend voorjaar afloopt. Lemétayer voert daarvoor persoonlijke redenen aan maar wil wel actief blijven in de landbouwwereld.

Lemétayer (59), die ook enige tijd voorzitter is geweest van de Europese koepel Copa-Cogema, is al sinds 2001 leider van de belangrijkste Franse boerenorganisatie. Hij werd sinds die tijd drie maal zonder noemenswaardige tegenstand herkozen. Lemétayer, veehouder in de buurt van Rennes, staat bekend om zijn nauwe connecties met de overheid waaronder president Nicolas Sarkozy zelf. Dat wordt van beide kanten op prijs gesteld gezien de nog altijd belangrijke positie die de Franse landbouw in het hele nationale bestel lijkt in te nemen. De laatste tijd krijgt de FNSEA echter wel toenemende kritiek van meer militante bonden zoals de Confédération Paysanne die - bijvoorbeeld bij het vaststellen van de melkprijzen - meer zeggenschap willen.
Lemétayer heeft altijd gezegd dat hij aan het eind van zijn lopende mandaat in maart zal stoppen. Hij trekt dat nu onverwachts naar voren om zijn opvolger de tijd te geven zich beter in te werken voor het volgende jaarcongres van de FNSEA. Er lopen volgens de huidige voorzitter een aantal belangrijke dossiers zoals de hervorming van het GLB en de invoering van contracten in de Franse land- en tuinbouw die vereisen dat de federatie een sterke positie inneemt.
De bestuursraad van de bond zal nu op 16 december een nieuwe voorzitter kiezen, heeft Lemétayer zelf meegedeeld. Daarbij gaat de keus tussen de huidige secretaris-generaal Dominique Barrau, net als de voorzitter veehouder, en vice-voorzitter Xavier Beulin die de akkerbouwers aan de macht zou brengen. Wat de vertrekkende leider betreft maakt het niet veel uit wie hem opvolgt: ‘’Er is geen sprake van een verliezer en een winnaar. Er is weliswaar een voorzitter maar verder is het toch vooral een team. Ik hoop dat die geest van teamwork blijft voortbestaan.’’

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.