Home

Nieuws 191 x bekeken 1 reactie

Extra correctiemoment prijs FrieslandCampina

Amersfoort – Zuivelonderneming FrieslandCampina krijgt een extra moment om de melkprijs te kunnen corrigeren. Dit heeft de ledenraad besloten.

Blijken de twaalf maandelijkse vaststellingen van de garantieprijs niet afdoende om een correcte prijs uit te keren, dan kan vanaf 2011 (dus feitelijk ergens in het voorjaar 2012) een extra correctie worden toegepast bij het afsluiten van het boekjaar. Dan wordt ook de prestatietoeslag vastgesteld.

De systematiek van maandelijks vooraf vastgestelde garantieprijzen brengt met zich mee dat soms correcties achteraf nodig zijn. In het bijna voorbije jaar gebeurde dat een keer of vijf.

Eind vorig jaar werd een hele forse correctie in de garantieprijs van december verwerkt. Daarmee werd een garantieprijs neergezet die de marktsituatie van dat moment niet weerspiegelde.

FrieslandCampina wil herhaling van dergelijke situaties voorkomen en wil daarom liever op een dertiende moment een correctie van de eerder vastgestelde prijzen doorvoeren. Daarmee kan de garantieprijs op andere momenten toch zo dicht mogelijk bij het Europese gemiddelde blijven zitten.

De besluiten om de prijsstaffels in de kwantumtoeslagen te bekorten en ook de seizoenstoeslagen iets af te vlakken, zorgen er ook voor dat de inhoudingen op de melkgeldafrekening dalen. Door met name de hele grote boeren minder hoge kwantumtoeslagen toe te kennen vanaf volgend jaar, dalen de inhoudingen per 100 kilo melk hiervoor van 89 naar 74 cent. Op jaarbasis betreft dit een bedrag van om en nabij 13,5 miljoen euro.

Door het schrappen van de decembertoeslag en het verlagen van de herfsttoeslagen (augustus tot en met november) van € 3,65 naar € 2,45 per 100 kilo is een generieke inhouding van 53 cent per 100 kilo overbodig geworden, goed voor een totaal bedrag van bijna 48 miljoen euro.

Het zijn op zich kleine bedragen per veehouder, maar ze beperken het totaal aan inhoudingen toch, aldus het bestuur van FrieslandCampina.

Eén reactie

  • no-profile-image

    prijscorrecties moeten wel op jaarbasisch gecorrigeerd worden!

Of registreer je om te kunnen reageren.