Home

Nieuws

Exportwaarde bloemen en planten groeit

Aalsmeer – De export van bloemen en planten is tot en met november uitgekomen op 4,8 miljard euro. Dat is 6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De exportwaarde over het hele jaar komt op ongeveer 5,1 miljard euro. Daarmee komt de exportwaarde weer op het niveau van 2008, meldt het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel Bloemen en Planten. ”Net als vorig jaar wordt aan het eind van dit jaar de vraag getemperd door het weer. Winters weer is voor de bloemen- en plantenafzet een handicap, doordat de straat- en ambulante handel goeddeels wegvalt. Door de weggevallen vraag staan de prijzen sterk onder druk, terwijl het prijsniveau sinds dit voorjaar is gestegen.”

Volgens het bedrijfschap zijn de exporteurs van bloemen en planten voorzichtig optimistisch over de verwachtingen voor 2011. ”De exporteurs tekenen daarbij aan dat de marges nog flinterdun zijn. Door de hoge koers van de euro ten opzichte van het Britse pond en de dollar zijn bloemen en planten uit Nederland duur in niet-euro landen.”

In 2007 werd een recordexportwaarde geboekt van 5,2 miljard euro, stelt het bedrijfschap. ”Dat jaar markeerde het voorlopige einde van een decennialange groei van de export.”

Of registreer je om te kunnen reageren.