Home

Nieuws 1 reactie

Europese varkensketen stopt per 2012 met onverdoofd castreren

Brussel - Europese varkens worden vanaf 1 januari 2012 niet meer onverdoofd gecastreerd.

Vanaf 2018 stopt de Europese varkensvleessector helemaal met castreren. Dat hebben de belangrijkste partijen in de Europese varkensketen op vrijwillige basis afgesproken, meldt de Europese Commissie. Die initieerde onder Belgisch voorzitterschap gesprekken over alternatieven voor biggencastratie, waarbij onder meer de Europese boerenorganisatie Copa, de Europese organisatie voor de vleessector UECBV, de retail, veterinairen en de Europese dierenbeschermingsorganisatie Eurogroup for Animals om tafel zaten.

Frans van Dongen, Brussels lobbyist voor de Nederlandse vleessector, verwacht dat alle betrokken partijen de Europese overeenkomst over het afschaffen van de biggencastratie zullen tekenen. Daarmee zal nagenoeg de volledige Europese varkensproductie onder de afspraak vallen. Een uitzondering wordt gemaakt voor zeer zware varkens voor specifieke markten, zoals speciale Italiaanse hammen, stelt hij.

"Als Nederland hadden we liever gezien dat het Nederlandse traject van 2010-2015 werd gevolgd, maar 2012-2018 is een goed compromis. Het was voor heel veel landen nog moeilijk om hiermee in te stemmen."

Tegelijkertijd is afgesproken dat er in Europees verband praktijkonderzoek komt naar de beste methodes om berengeur uit te bannen, en om het aan de slachtlijn te detecteren. Van Dongen is hier heel blij mee. "Niet alleen omdat onderzoek dan gezamenlijk wordt gefinancierd, maar vooral omdat er dan gewerkt wordt aan een Europese oplossing, die door alle partijen en in alle landen wordt aanvaard."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Goed nieuws voor de dieren en de boeren, die geen tijd en geld meer hoeven te besteden aan deze overbodige praktijk. Hopelijk wordt voor de overgangsperiode gekozen voor de meest diervriendelijke verdovingsmethode en wordt er ook pijnbestrijding na de castratie toegepast.

Of registreer je om te kunnen reageren.