Home

Nieuws 2 reacties

Eerste Kamer: kabinet moet afspraken rond EHS nakomen

Den Haag – Het kabinet moet de aangegane verplichtingen rond de aanleg van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) nakomen. Dat heeft een meerderheid in de Eerste Kamer dinsdag uitgesproken door een motie van de Partij voor de Dieren aan te nemen.

PvdA, SP, Groenlinks, Christenunie, D66, Onafhankelijke Senaats Fractie (OSF) en de eenmansfractie-Yildirim steunden de motie, die daarmee de kleinst mogelijke meerderheid van 38 van de 75 zetels kreeg.

Bij de voorgenomen herziening van het EHS-beleid moet worden gezocht naar ”kosteneffectieve oplossingen”, aldus de motie. Daarbij zouden boeren een rol kunnen spelen.

De Senaat heeft het kabinet gevraagd op korte termijn te laten weten hoe de motie wordt uitgevoerd. Het kabinet heeft de vrijheid een motie te interpreteren of zelfs naast zich neer te leggen - hoewel dat laatste indruist tegen de politieke etiquette.

De motie stelt verder dat de EHS van groot ecologisch én economisch belang is, inclusief de robuuste verbindingszones. Deze laatsten zouden daarom ook aangelegd moeten worden, met name de verbinding tussen de Oostvaardersplassen en de Veluwe.

Het kabinet wil de aanleg van de robuuste verbindingen juist schrappen, omdat het daar geen geld voor over heeft. Het kabinet heeft daarvoor de steun van een meerderheid van VVD, PVV, CDA en SGP in de Tweede Kamer.

Provinciale Staten van Flevoland stemden onlangs vóór de aanleg van de verbinding Oostvaarderswold. Op korte termijn vindt hierover een gesprek plaats tussen de provincie en staatssecretaris Henk Bleker.

Christel Labee

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Onnatuurlijke wallen willen de natuur liefhebbers in hun bedachte natuur.
  Maar de dieren die in dit afgesloten gebied leven. Mogen niet op onnatuurlijke wijze worden bij gevoerd. Die dieren in dit afgesloten gebied
  mogen eenzaam verhongeren. Waarna ze door natuur liefhebbers op onnatuurlijke wijze worden afgeschoten. Boeren ,burgers mogen
  hun dieren niet eenzaam in een gevulde wei laten grazen.van de natuur liefhebbers. Lenie t Hart en haar natuur liefhebbers halen Zeehonden, uit de natuur als ze niet flink door zwemmen.Om ze vol te proppen met op onnatuurlijke wijze gevangen diertjes. Die op onnatuurlijke wijze worden dood geknuppeld.
  Maar nu is er Bleker. Bleker ,moet ik de vogels nu voeren . laten verhongeren ,dood schieten. Bleker Vraag. het alstublieft even aan die professoren.Hoe ik een goede natuur liefhebber word.

 • no-profile-image

  Roofdieren zijn natuurlijk....laat ons roofdieren zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.