Home

Nieuws 288 x bekeken

Een gezonde bodem onder boomteelt

Op initiatief van de Brabantse Milieufederatie is onderzocht wat de relatie is tussen bodemgebruik en biodiversiteit.

In een samenwerkingsverband tussen Tauw, Brabantse Milieufederatie en CLM Onderzoek & Advies is onderzoek uitgevoerd naar het bodemleven als voedselbron voor de das in de boomteelt, in vergelijking met het bodemleven in grasland en akkerpercelen. Dassen eten voornamelijk regenwormen. Peel & Maas is een concentratiegebied voor de boomteelt, maar ook een belangrijk leefgebied voor dassen. Om die te behouden is een corridor afgesproken. Maar hoe zit dat met uitbreidingsplannen in de boomteelt? Uit het rapport “De bodem uitgezocht” blijkt het zinvol te zijn om gras te zaaien onder laanbomen. Dit verbetert het pierenbestand die dan vrijwel overeen komt met de situatie van snijgras. Boomteelt kan dus 'Das-vriendelijker' worden, als gras ingezaaid wordt tussen de bomen en de bomenrijen niet te dicht op elkaar worden geplaatst.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.