Home

Nieuws 154 x bekeken

EU wil meer maatregelen om bijen te beschermen

Brussel – De Europese bijenstand is van cruciaal belang, niet alleen voor de productie van honing maar ook voor de landbouw. De Europese Commissie heeft daarom vandaag nadere maatregelen voorgesteld om de bijensterfte tegen te gaan.

De Commissie wil allereerst dat meer onderzoek wordt gedaan naar oorzaken en omvang van de recente toename van de bijensterfte. Hiertoe is onder meer een referentielaboratorium in Frankrijk aangewezen.

Daarnaast wordt de Europese bijdrage aan nationale bijenteeltprogramma’s met een kwart verhoogd. Verder worden bestrijdingsmiddelen voor de landbouw voortaan alleen nog goedgekeurd als ze veilig zijn voor bijen.

Waar mogelijk zal de EU regels aanpassen om bijen te beschermen. Daarbij gaat het onder meer om diergezondheidsregels.

De voorstellen moeten nog worden besproken met het Europees Parlement en de lidstaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.