Home

Nieuws 195 x bekeken

EU voor WTO-toetreding Rusland

Brussel - De EU ondersteunt het Russische verzoek om toetreding tot de wereldhandelsorganisatie WTO.

EU-leiders en de Russische president Dimitri Medvedev ondertekenden daartoe vandaag een notitie. De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, noemt de deal een "mijlpaal". De land- en tuinbouw in de EU kan door toetreding mogelijk fors meer uitvoeren naar Rusland.

De ondertekening vindt plaats nadat in november al een principe-akkoord is gesloten. Hierin beloofde Rusland het importtarief te verlagen voor timmerhout (15 procent), berkenhout (7 procent) en espenhout (5 procent). De stap kan voordelen met zich meebrengen voor papierproducenten in de EU, zoals Stora Enso en UPM. Rusland verlaagt tevens de tarieven voor Aziatische vrachten die via het Russische spoor de EU bereiken.

Rusland wilde eerst als douane-unie met Wit-Rusland en Kazachstan toetreden, maar ziet hiervan nu definitief af. Rusland heeft de EU beloofd in november reeds de inkomenssteun voor boeren omlaag te brengen en de fytosanitaire eisen in lijn te brengen met deze in de EU. Details over de invulling zijn echter nog niet bekend.

De EU is voor Rusland de belangrijkste handelspartner. Duitsland neemt een derde van de EU-export naar Rusland voor zijn rekening. In 2009 daalde de EU-export op jaarbasis naar Rusland 38 procent in waarde. De import vanuit Rusland, vooral olie en gas, daalde 35 procent. Volgens de Wereldbank kan de handel tussen de twee handelsblokken op korte tot middellange termijn met 3,3 procent toenemen door toetreding tot de WTO.

Op agrarisch terrein is Rusland normaliter een grote uitvoerder van tarwe en gerst. Rusland importeert met name zuivel, vlees en groenten en fruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.