Home

Nieuws 220 x bekeken

EU-lidstaten: geen aanpassing etiket halal vlees

Brussel – De EU-lidstaten vinden het niet nodig dat op het etiket staat dat halal en kosjer vlees afkomstig is van dieren die onverdoofd zijn geslacht.

EU-ministers hebben eerder deze week een wijzigingsvoorstel van het Europees Parlement om dit te regelen niet overgenomen, meldt persbureau AgraEurope.

Volgens AgraEurope is dat vooral het werk van de Brits-joodse lobbygroep Shechita UK, die stelt dat de overproductie niet meer op de gangbare markt kan worden afgezet, als op het etiket staat dat de dieren onverdoofd ritueel zijn geslacht.

Elektrische verdoving zou in joods-orthodoxe kringen niet zijn toegestaan; Britse moslims zouden er over het algemeen weinig problemen mee hebben, aldus AgraEurope.

De Nederlandse Tweede Kamer nam juist deze week met ruime meerderheid een motie aan van de PVV om halal vlees verplicht als zodanig te etiketteren. Consumenten kunnen dan kiezen of ze vlees van ritueel geslachte dieren willen nuttigen. De motie zegt niets over kosjer vlees.

Het Europees Parlement moet zich nog uitspreken over de nieuwe etiketteringsregels. Als het deze wil wijzigen, moet het de lidstaten daarvan overtuigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.