Home

Nieuws

EU en Marokko ondertekenen vrijhandelsakkoord

Brussel – De lidstaten van de Europese Unie en Marokko hebben maandag een akkoord ondertekend ter liberalisering van de onderlinge handel in landbouw- en visserijproducten.

Hiermee bekrachtigden ze het principe-akkoord dat een jaar geleden werd bereikt over vrijmaking van de wederzijdse handel in voedsel. In september stemde de Europese Commissie al in. Het akkoord is nu ter goedkeuring naar het Europees Parlement gestuurd.

Het is niet gezegd dat het Parlement het verdrag zonder slag of stoot goedkeurt: met name in de zuidelijke lidstaten bestaat veel verzet tegen het akkoord; telers daar vrezen dat ze worden overspoeld door goedkope Marokkaanse producten.

Het akkoord omvat onder meer een vrijmaking van de Europese export naar Marokko voor 45 procent van de exportwaarde; over tien jaar moet dat zijn gegroeid naar 70 procent. Voor zuivelproducten, groente, fruit en conserven wordt een volledige liberalisering van de export beoogd.

Anderzijds wordt ook de export van Marokko naar de EU geliberaliseerd. Voor ’gevoelige producten’ als tomaten, aardbeien, komkommers en courgettes wordt een uitzondering gemaakt; daarvoor worden tariefquota ingesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.