Home

Nieuws 203 x bekeken

EU dichterbij voor Kroatië

Brussel - Kroatië is een flinke stap dichter bij toetreding tot de Europese Unie nadat deze week opnieuw drie onderhandelingsdossiers werden gesloten; landbouw blijft een moeilijk punt.

Op het gebied van milieu, justitie en veiligheid bereikten de kandidaat-lidstaat woensdag overeenstemming met de Europese Commissie. Daarmee zijn 28 van de 35 zogenoemde hoofdstukken afgerond en zijn de inmiddels vijf jaar durende onderhandelingen in een finaal stadium gekomen.
Dat wil niet zeggen dat toetreding gegarandeerd is. Op belangrijke en complexe dossiers, waaronder het landbouwbeleid, is nog geen akkoord bereikt. De nieuwe voorzitter van de Europese raad Hongarije, die op 1 januari het stokje van België overneemt, heeft de toetreding van Kroatië tot een prioriteit benoemd.

Op landbouwgebied is het vooral van belang dat het Oost-Europese land de infrastructuur op orde krijgt om straks de stroom van Europese gelden in goede banen te leiden. Er moet met andere woorden een goed functionerende Dienst Regelingen worden opgezet. Ook dienen er deugdelijke systemen te komen om statistische informatie over de sector in te winnen.

Overigens ontkent de Europese Commissie dat corruptie in de Kroatische politiek een reden zou zijn waarom de toetreding nog geen feit is. Volgens Brussel is er op dit gebied geen enkele reden tot zorg.

Of registreer je om te kunnen reageren.