Home

Nieuws 270 x bekeken

Duitse boerenbond Westfalen-Lippe niet blij met entree Danish Crown op grondstofmarkt

Münster – De boerenbond in de Duitse regio Westfalen-Lippe – het Westfälisch-Lippische Landwirtschaftsverband (WLV) – is sterk bezorgd over het effect op de varkensmarkt van de overname van vleesconcern D&S Fleisch door Danish Crown.

”De hegemonie van Danish Crown met een aandeel van 95 procent op de Deense thuismarkt voor varkens heeft de afgelopen jaren voor de leveranciers geresulteerd in duidelijk lagere vleesprijzen dan in Duitsland,” zo staat in een dinsdag door WLV-voorzitter Franz-Josef Möllers uitgegeven verklaring.

Volgens Möller bedroeg de achterstand van de vleesprijs van het Deense concern tussen de 7 en 10 cent per kilo ofwel een slordige 8 euro per vleesvarken. Het WLV vreest dat die achterstand door de entree van Danish Crown op de Duitse grondstofmarkt in de verkeerde richting wordt weggewerkt, en wel in die zin dat de Duitse prijzen dalen naar het niveau van Denemarken. ”De overheersende positie van Danish Crown mag onder geen beding gebruikt worden om prijsdruk uit te oefenen op de Duitse varkenshouders. Om de concurrentie bij te kunnen blijven moeten de Duitse verwerkers deze druk dan namelijk ook gaan uitoefenen,” gelooft Möllers.

De prijspolitiek van Danish Crown heeft volgens het WLV tevens een doorslaggevende rol gespeeld bij de galopperende structuurontwikkeling in de Deense varkenshouderij. ”Nu al staat meer dan 75 procent van de Deense varkens in stallen met meer dan 1000 dieren.” De vergunning voor de begin oktober bekendgemaakte overname van D&S Fleisch is nog in behandeling bij de kartelbewakers.

Of registreer je om te kunnen reageren.