Home

Nieuws

Duidelijkheid over aantallen niet IKB-bedrijven

Zoetermeer – Nederland telt tien vleeskalverbedrijven die niet zijn aangesloten bij de SKV-kwaliteitsregeling voor de vleeskalversector.

In totaal hebben deze tien bedrijven drieduizend dieren. Er zijn verder tachtig varkensbedrijven die niet bij één van de IKB-systemen zijn aangesloten. Het is nog niet bekend hoeveel dieren deze bedrijven in beheer hebben.

Deze gegevens meldde PVV-secretaris Jos Jongerius tijdens de bestuursvergadering van het Productschap Vee en Vlees.

De gegevens kwamen aan de orde bij de behandeling van het programma Monitoring Kritische Stoffen. Tot nu toe worden binnen het programma Monitoring Kritische Stoffen de bedrijven die deelnamen aan de beide IKB-systemen en IKB en SKV gemonitord. Binnen het bestuur van het PVV was er al herhaaldelijk op aangedrongen dat juist ook de bedrijven die buiten deze systemen vallen zouden moeten worden gecontroleerd. Tot nu toe bleek dat een moeilijk te realiseren zaak omdat nauwelijks bekend was om hoeveel en welke bedrijven het ging. Het PVV heeft nu door bestanden te vergelijken in beeld om welke bedrijven het gaat. Deze hebben een brief gekregen van het PVV waarin hun wordt meegedeeld dat ze zullen worden gecontroleerd.

Op aandringen van onder meer bestuurslid Siem Korver van het PVV zullen juist de freeriders zoals deze bedrijven ook wel worden aangeduid in het eerste kwartaal van volgend jaar worden gecontroleerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.