Home

Nieuws

'Draagvlak voor heffing promotie aubergine'

Zoetermeer - Uit een enquête onder Nederlandse auberginetelers blijkt dat 47 procent van de telers voor een extra heffing is voor consumptieverhogende activiteiten.

Dat bleek op de sectorcommissievergadering groenten en fruit van het Productschap Tuinbouw. De enquête onder 32 bedrijven in Nederland leidde tot 22 reacties. De 47 procent van de telers vertegenwoordigen wel 81 procent van het areaal in Nederland. Dat betekent dat vooral grote telers voorstander zijn van zo’n heffing. Dat werd door de sectorcommissievergadering gezien als voldoende draagvlak voor een extra heffing van 800 euro per hectare. Hiervoor moet nog wel een verordening worden aangepast.

Volgens PT-secretaris Michiel Gerritsen zal er oppositie ontstaan bij tegenstanders. "Er waren duidelijk heel positieve reacties bij, maar ook telers die aangaven er niet aan te willen meedoen." Hij pleitte er daarom voor dat de invoer van de heffing voor extra promotie, marketing en investering in kwaliteit goed begeleid wordt door branche-organisaties.

De aubergineconsumptie in Nederland beperkt zich tot 220 gram per huishouden, terwijl in Turkije de consumptie op 14 kilo per huishouden ligt.

Of registreer je om te kunnen reageren.