Home

Nieuws

Doordachte strategie noodzaak in glastuinbouw

Om als glastuinbouwbedrijf ook in de toekomst succesvol te zijn, moeten bedrijven zich ontwikkelen en de juiste keuzes maken. Als ondernemingen voldoen aan een aantal voorwaarden en een doordachte strategie hebben, is de bank bereid te financieren.

Dit gaf Dirk Duijzer (Rabobank) aan tijdens zijn lezing bij ThemaTuinen. Triomaas en Rosa Natura zijn voorbeelden van bedrijven die duidelijke keuzes maakten. ThemaTuinen wordt georganiseerd door LTO Groeiservice, in samenwerking met Flynth adviseurs en accountants en Interpolis. De voorwaarden voor financiering zijn de laatste jaren aangescherpt.

Fusie is gebleken niet hét middel te zijn, wel een doordachte strategie. Ondernemingen moeten over minimaal 25% eigen vermogen beschikken en meer aandacht hebben voor de afzet. Bedrijven die voldoen aan deze voorwaarden kunnen volgens Duijzer rekenen op financiering. Ook gaf hij aan dat de sector langzaam schuift van gezinsbedrijf naar een verbreed management. Franchise constructies doen de intrede in de sector.

Samenwerkingsvormen veranderen van een vrijblijvend naar verplichtend karakter. Fiscalist Marjan Bierhuis (Flynth adviseurs en accountants) bevestigde deze visie tijdens de paneldiscussie: “Overleving in de tuinbouw vraagt om samenwerking. Dan dienen de afspraken wel goed op papier worden gezet.” Rosa Natura ‘Bijzonder natuurlijk’ is de kern van de duurzame handelswijze van Rosa Natura.

Theo van der Knaap vertelde tijdens ThemaTuinen over de strategie die dit bedrijf koos. Het is een modern bedrijf waar het rendement voorop staat. Maar het gaat net een stapje verder dan de meeste bedrijven als het gaat om duurzaamheid. Dit is ingegeven vanuit persoonlijke interesse van de ondernemers, maar ook vanuit de problemen met resistentie in de reguliere teelt. Bovendien vraagt de markt volgens van der Knaap om een verhaal achter het product, om een beleving. De vitaliteit van de plant staat centraal in de teelt. Dit levert een goede productie en kwaliteit op en voorkomt dat symptoombestrijding nodig is.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.