Home

Nieuws 500 x bekeken

Dixpenning voor Arie Peterse

Aan veredelaar Arie Peterse is door de KAVB de Dixpenning toegekend die maandag door de voorzitter van de KAVB, Sjaak Langeslag, werd uitgereikt.

De Dixpenning is een onderscheiding van het bloembollenvak die door de vereniging wordt uitgereikt aan personen die een substantiële bijdrage hebben geleverd aan de veredeling van een of meer bolgewassen. De penning is vernoemd naar J.F.Ch. Dix (1881-1988), die zich vele jaren met de veredeling van bolgewassen heeft beziggehouden.

Arie Peterse begon 1988 bij het net door de Hobaho opgerichte Testcentrum voor Siergewassen met de veredeling van een groot aantal bolgewassen. Hij richtte zich met name op tulp en lelie (Remarkable en Marklily), maar ging ook aan de slag met krokus, Canna, narcis, Nerine, Gladiool, Hippeastrum, hyacint en Zantedeschia. Met name op tulpengebied was ir. Joop van Eijk een inspirerende leermeester voor hem.
Bij het Testcentrum kwam onder leiding van Arie Peterse een scala aan nieuwe tulpen tot ontwikkeling. Hij beperkte zich daarbij niet tot het broeierijassortiment, maar werkte ook aan een nieuwe generatie botanische hybriden voor de tuin. Tulpen die op zijn naam staan, zijn onder meer ‘Hennie vander Most’,’Conqueror’, ‘Triple A’, ‘Belle Perez’ en ‘Dutch Design’. Aangezien de tulpenveredeling pas na enkele decennia echt resultaat oplevert zullen we de komende jaren de naam van Arie nog wel vaker tegenkomen.

Wat sneller gaat het in de lelie, en dat is dan ook goed terug te zien in de resultaten die hij daar heeft geboekt. Arie is hier vooral met het maken van inter-specifieke kruisingen aan de slag gegaan, met onder meer als resultaat dat een kwart van het totale areaal OT-hybriden op zijn conto komt. Het totale areaal lelies waaraan Peterse heeft gewerkt komt op 165 ha, waartoe onder meer ‘Robina’, ‘Marlon’, ‘Golden Tycoon’ en ‘Willeke Alberti’ behoren.

Arie Peterse is volgens zijn collega’s overtuigd van het belang van een goed team. Samen met die collega’s wist hij al deze resultaten te bereiken. De KAVB is onder de indruk van datgene wat Arie Peterse de afgelopen twintig jaar op veredelingsgebied heeft gepresteerd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.