Home

Nieuws 465 x bekeken 10 reacties

Dalend ledenaantal baart Natuurmonumenten zorgen

’s-Graveland – Natuurmonumenten maakt zich zorgen vanwege het dalende aantal leden. Het ledenaantal is dit jaar met ruim 7,5 procent afgenomen tot 767.000.

Ondanks het vertrek van leden is de financiële bijdrage van de leden gestegen van 19 naar 19,5 miljoen euro. Die steun is volgens directeur Jan Jaap de Graeff van Natuurmonumenten des te noodzakelijker nu het nieuwe kabinet ”het natuurbeleid aan het afbreken is en maar liefst 40 procent op het budget voor natuur gaat bezuinigen”.

De maatschappelijke waardering voor natuur is volgens hem onverminderd hoog. ”Dat is iets waar ik heel blij om ben. Maar tegelijkertijd neemt het aantal mensen af dat bereid is de natuur financieel te ondersteunen. En daar maak ik me ernstig zorgen over. Door deze maatschappelijke paradox komt de natuur ernstig in het gedrang. Voor niets gaat de zon op.”

Veel mensen beseffen onvoldoende hoe dringend noodzakelijk het is om de natuur financieel te steunen, stelt De Graeff. ”Voor elke euro subsidie die we van de overheid krijgen, moeten wij er drie bij leggen om die 350 natuurgebieden te beheren. Daarvoor is de steun van leden onmisbaar.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Tja als er geen draagvlak mee is........

 • no-profile-image

  Mensen krijgen distel- en brandnetelvelden voor hun contribute terug, ik vind het knap dat Natuurmonumenten zoveel centen hiervoor binnen weet te harken.

  Natuur is voor mij net zo goed een kudde koeien die aan het grazen is in een polder, het levert nog werkgelegenheid en voedsel op met daarnaast een prachtig plaatje

 • no-profile-image

  Ga maar helemaal op eigen benen staan, want de overheids subsidies zouden helemaal afgeschaft worden. En als het aantal leden nog eens halveerd hebben we minder last van deze overbodige club van zgn natuurliefhebber op ander mans kosten

 • no-profile-image

  Ik vraag me af of het salaris van de direktie in gevaar gaat komen. Mogelijk is dat een passend minisalaris, maar vaak zijn dat ook nog beloningen die boven de Balkenende-norm liggen

 • no-profile-image

  iedereen moet de buikriem aanhalen waarom natuurmonumenten niet

 • no-profile-image

  iedereen moet de buikriem aanhalen waarom natuurmonumenten niet

 • no-profile-image

  iedereen moet de buikriem aanhalen waarom natuurmonumenten niet

 • no-profile-image

  iedereen moet de buikriem aanhalen waarom natuurmonumenten niet

 • no-profile-image

  Jagertje heb je nu je zin? De redactie heeft het hele forum 'Natuur en milieuorganisaties verliezen leden' verwijderd. Gelukkig heb ik het bijtijds uitgedraaid, want het moet natuurlijk meegenomen worden in het ZWARTBOEK BLOEDJACHT IN NEDERLAND, dat t.z.t aan Prins Pils wordt aangeboden. Daar komt ook een special in te staan over het prinselijke zoogzwijnenafschot in de Spookkuil bij Gortel. Triest om daar 4 tomen verweesde biggen aan te treffen! Houdt jij jezelf een beetje in toom met de Kerstdagen in het Rekkense en ik zou zeggen: breek er gerust eens uit. Kertstmarkt bij Obelink en bij te Kort Schot! Groetjes ook aan al jouw jagende zonen Jan 2, Jan 3, Jan 4 en Jan 5. Dolle boel hoor!

 • no-profile-image

  Langzaam maar zeker vallen ze van hun voetstuk.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.