Home

Nieuws

Consensus over maatregelen klimaat in Cancún

Cancún - Meer dan 190 landen zijn zaterdag op de VN-klimaattop in de Mexicaanse stad Cancún overeengekomen een aantal maatregelen te nemen in de strijd tegen klimaatverandering.

Zo zal er een groen fonds worden opgericht, worden er maatregelen genomen tegen ontbossing en zijn er afspraken gemaakt over het uitwisselen van technologie. De vergadering duurde de hele nacht, vooral omdat Bolivia dwars lag. Dat land maakte de hele week al bezwaren, waardoor het onderhandelingsproces steeds stroperiger verliep.

"Dit is een nieuw tijdperk van internationale samenwerking rond klimaatverandering'', aldus de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Patricia Espinosa na het sluiten van de overeenkomst. Veel landen zijn opgelucht dat de top iets heeft opgeleverd, anders dan tijdens de mislukte top in Kopenhagen vorig jaar.

Op de top in de Deense hoofdstad zegden een flink aantal rijke landen, waaronder de EU, Japan en de VS, toe de komende jaren 30 miljard dollar beschikbaar te maken voor arme landen die kampen met de gevolgen van klimaatverandering. Dat bedrag zou vanaf 2012 jaarlijks op moeten gaan lopen om in 2020 uit te komen op 100 miljard dollar.

Afspraken over de manier waarop dat geld van de rijke landen naar de arme landen zou gaan, werden toen niet gemaakt. Nu is daarom besloten tot oprichting van een groen fonds, waarover op de volgende klimaattop in 2011 in Zuid-Afrika verder wordt gepraat.

De delegaties zijn verder overeengekomen "diep te gaan snijden'' in de uitstoot van broeikasgassen, die de opwarming van de aarde veroorzaken. Die afspraak is echter niet met cijfers gestaafd en zal dus ook later verder gedetailleerd moeten worden.

Eerder op de avond gaven Japan en Rusland hun verzet tegen verlenging van het Kyotoprotocol op. Daardoor konden ook over de andere onderwerpen afspraken gemaakt worden. Veel ontwikkelingslanden wilden nergens mee akkoord gaan, zolang er geen duidelijkheid was over het Kyotoprotocol, dat afloopt in 2012 en is bedoeld om de schadelijke gevolgen van de opwarming van de aarde te beperken.

Ook over dit onderwerp zal in Zuid-Afrika verder gepraat moeten worden. De afspraak is nu alleen dat over Kyoto verder onderhandeld kan worden op een volgende top.

Of registreer je om te kunnen reageren.