Home

Nieuws

Collectief telers aardwarmte in de maak

De vier bedrijven die aardwarmte aanwenden, gaan samenwerken. Dat zegt potplantenkweker Leon Ammerlaan uit Pijnacker.

Volgens Ammerlaan overwegen de vier bedrijven samen één reservepomp te kopen, voor het geval ergens een defect optreedt. Ook gaan de bedrijven samen monitoren hoe de bronnen het beste kunnen worden geëxploiteerd. "Het is een nieuwe technologie: iedereen moet het wiel nog een beetje uitvinden."

De pomp is 16 meter lang, kost 350.000 euro en heeft een levertijd van vier maanden. De kosten en risico’s zijn enorm en nopen tot samenwerking, aldus Ammerlaan, die verwacht dat ook telers die nu beginnen met aardwarmte zich zullen aansluiten.

Bij aardwarmte wordt warmte uit aardlagen dieper dan 500 meter opgepompt. Over twee weken gaat Ammerlaan Grond en Hydrocultuur warmte leveren aan een zwembad en scholengemeenschap.

Of registreer je om te kunnen reageren.