Home

Nieuws

Cogem adviseert positief over schurftresistente appel

Den Haag – De Commissie Genetische Modificatie (Cogem) geeft groen licht voor een veldproef met schurftresistente appelbomen. Dat zegt de Cogem woensdag in een advies aan staatssecretaris Joop Atsma (Milieu).

Het rassenbureau Inova Fruit heeft samen met Wageningen UR een proef opgezet, waarbij appels worden geteeld met een resistentie tegen schurft, die afkomstig is uit wilde appelsoorten. De gebruikte techniek is cisgenese, waarbij de erfelijke eigenschap uit een wild ras van dezelfde soort wordt ingebouwd in een commercieel ras.

Volgens Cogem kan niet worden voorkomen dat het ingebrachte resistentiegen gaat uitkruisen. Maar dat zal geen milieurisico’s opleveren, omdat dat gen ook al bij verwante sierappelsoorten aanwezig is. De resistentie-eigenschap is via traditionele veredeling al aanwezig in het milieu. Er zijn geen wetenschappelijke aanwijzingen dat er nadelige effecten optreden voor mens of milieu.

Hoewel Cogem geen overwegende bezwaren ziet tegen de veldproef, zet de commissie wel kanttekeningen bij de aanvraag voor de veldproef. Volgens Cogem kan niet worden uitgesloten dat een antibioticumresistentiegen in de genetisch gemodificeerde appelbomen is ingebracht. Dat gen zal geen milieurisico opleveren.

Maar de gegevens die Plant Research International van Wageningen UR aandraagt over de afwezigheid van het antibioticumresistentiegen kan de wetenschappelijke toets der kritiek niet doorstaan.

Cogem zegt dat de aan- of afwezigheid van het gen niet uitmaakt voor de beoordeling van de aanvraag, maar ”gezien de maatschappelijke gevoeligheid omtrent de aanwezigheid van antibioticumresistentiegenen”, zou de aanvrager met extra gegevens moeten komen, vindt Cogem.

Of registreer je om te kunnen reageren.