Home

Nieuws 163 x bekeken 2 reacties

Coalitie vindt kostendekkende tarieven niet nodig

Den Haag – VVD en CDA vinden dat de tarieven die de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) voor inspecties in de vee- en vleessector hanteert niet per se kostendekkend hoeven te zijn.

Dat bleek donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer met staatssecretaris Henk Bleker (landbouw).

De afgelopen jaren zijn de tarieven van de VWA stelselmatig verhoogd met als doel dat de inspecties vanaf 2012 volledig door het bedrijfsleven worden betaald. Op 1 januari volgt een nieuwe verhoging van zo’n 3,5 procent. Volgens VVD en CDA brengt het kabinet daarmee de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven in gevaar; in het buitenland zouden de tarieven lager zijn.

Bleker zet de aangekondigde verhogingen niettemin voort. Hij vindt dat een vergelijking met andere landen mank gaat, omdat er sprake is verschillende processen en mate van kwaliteit. Vanaf volgend jaar brengt de VWA zo’n 60 miljoen euro in rekening voor inspecties.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Voor het familie bedrijf een ramp. Voor de multinational een zegen.

  • no-profile-image

    Voor het familie bedrijf een ramp. Voor de multinational een zegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.