Home

Nieuws 224 x bekeken

ChemChina koopt Makhteshim Agan

Tel Aviv - ChemChina koopt een meerderheidsbelang in Makhteshim Agan, de grootste producent van gewasbeschermingsmiddelen waarvan het patent verlopen is.

ChemChina koopt 60 procent van de aandelen van kleinere partijen. Koor Industries verkoopt circa 10 procent en houdt de overige 40 procent van de aandelen. Beide bedrijven hebben aangegeven het eens te zijn over de te volgen strategie. Het is de eerste grote overname van een Israëlisch bedrijf door een Chinees bedrijf. Vermoedelijk betaalt ChemChina rond de 1,8 miljard euro voor de deal.

De markt voor gewasbeschermingsmiddelen waarvan het patent verlopen is groeit gestaag. Volgens Makhteshim Agan is jaarlijkse groei met dubbele cijfers de komende decennia goed mogelijk. Het is voor bedrijven steeds moeilijker nieuwe patenten te ontwikkelen terwijl oude patenten verlopen. Makhteshim Agan wordt bestuurd vanuit Tel Aviv maar heeft kantoren wereldwijd. Onderdeel van de deal is een saneringsprogramma waardoor bij Makhteshim Agan tweehonderd arbeidsplaatsen verdwijnen. Met de overname kan ChemChina direct de concurrentie aan met het Australische Nufarm en Japanse Sumitomo.

Of registreer je om te kunnen reageren.