Home

Nieuws 301 x bekeken 5 reacties

Celstraffen en boetes voor verwaarlozen vee

Den Bosch / Deurne - Het Gerechtshof in Den Bosch heeft een familie uit het Noord-Brabantse Deurne veroordeeld tot geldboetes en celstraffen.

De gezinsleden van 64, 33 en 29 jaar werden veroordeeld voor dierverwaarlozing, het overtreden van de destructiewet, valsheid in geschrifte en oplichting. De vader van het gezin werd ook veroordeeld voor doodsbedreigingen.

Bij het gezin werden in 2005 323 runderen in beslag genomen, net als een tiental paarden en enkele honden.

In februari 2005 werd onder leiding van een Officier van Justitie door 73 medewerkers van vijf opsporingsorganisaties onderzoek gedaan op drie locaties. Hierbij werd veel contact geld gevonden en een hennepkwekerij in aanbouw. Het vee op het bedrijf kreeg niet de juiste zorg, waardoor een aantal dieren ter plekke moest worden afgemaakt. Ook werden in het bedrijf meerdere milieuregels overschreden en kwamen de vergunningen niet overeen met de stallen die op het bedrijf stonden. De vader en dochter van het gezin werden in voorlopige hechtenis genomen.

In maart bleek bij hercontrole de verzorging van de veestapel niet verbeterd. Dieren hadden niet voldoende voedsel, huidproblemen, de registratie was niet in orde en bij de honden bleek de ziekte parvo aanwezig. Ook was bij enkele tientallen dieren door de veehouder zelf een keizersnede uitgevoerd. De AID nam hierdoor de hele veestapel in beslag. Ook de twee zoons werden in voorlopige hechtenis genomen. Het bedrijf is toen tijdelijk stil gelegd, maar later kreeg een van de zoons toestemming om weer vee te houden op het bedrijf.

De hoofdverdachte kreeg 360 dagen cel waarvan 197 dagen voorwaardelijk, een taakstraf van 210 uur en een geldboete van 4.500 euro . Twee anderen kregen 240 dagen celstraf waarvan respectievelijk 161 en 202 dagen voorwaardelijk. Beiden kregen ook een taakstraf van 120 uur en een boete van 4.500 euro. Een derde familielid kreeg 300 euro boete.

De rechter veroordeelde Deurnese familie eerder ook al tot celstraffen. Daartegen ging de familie in beroep.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  man

  Hier worden dus wel boetes en zelfs celstraffen uitgedeeld maar
  hoe gaat het dan met de zwaar verwaarloosde dieren in de
  oostvaardersplassen.Dat kan allemaal en hier krijgt niemand een boete of celstraf.Waar krijgen deze nu wat te vreten met deze sneeuw want ze mogen niet bijgevoerd worden

 • no-profile-image

  man 2

  geheel met de eerste reactie eens de overheid meet met 2 maten. terecht dat dierverwaarlozing aangepakt word, maar dan moeten we het in "natuurgebieden"als oostvaardersplassen ook niet toestaan

 • no-profile-image

  Dit is slechts een voorbeeld waar het echt is doorgeschoten .Maar hoe zit het met de zogenaamde intensive veehouderij en de op elkaar gepakte dieren,dierziektes , het intensive gebruik van groeihormonen ,antibiotica ,mens onterende slachthuizen,en vervoer van hot naar her.????

 • no-profile-image

  geemigreerd

  Ik kan me voorstellen dat niet alle vergunningen in orde waren ,maar wie heeft dat wel. alleen al om al die buraucrats die een heel jaar op hun kont zitten om regels te schrijven ,wat tegen te zitten
  als de actie groepen die de beesten in die natuurgebieden doen ,ook voldoende verzorging en stallingen moeten veschaffen dan dan komen ze er wel achter wat het inbeslag neemt en hoeveel het kost .maar al dit is normaal voor de meeste boeren die altijd het beste voor hun dieren willen ,voorzover het in hun handen is

 • no-profile-image

  Dieren laten verkommeren is nooit goed te praten. Maare de Nederlandse overheid ( StaatsBosBeheer in de Oostvaardersplassen ) maken zich hier ook aan schuldig. Mede door de leugens die deze natuurclub zich van bediend.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.