Home

Nieuws 225 x bekeken

Campylobacterbesmetting vaak door kippenlevertjes

Londen – De meeste besmettingen met campylobacter in Britse horecabedrijven worden veroorzaakt door kippenlevertjes of daarvan bereide paté.

Meestal gaat het daarbij ook om ter plaatse bereide gerechten en niet om kant-en-klaar ingekochte producten.

Dat blijkt uit een onderzoek van de volksgezondheidsdienst Health Protection Agency. Elf van de dit jaar geconstateerde vijftien uitbraken van campylobacter in Britse horecabedrijven komen voort uit kippenlevertjes. De voedselveiligheidsdienst FSA heeft op grond daarvan haar adviezen voor de bereiding daarvan verscherpt.

’’Kippenlever levert een hoog risico op campylobacter op als deze niet voldoende is gekookt, omdat de bacterie in de hele lever en niet alleen aan de oppervlakte aanwezig kan zijn. Wij adviseren horecabedrijven daarom kippenlevers op een hygiënische manier te verwerken en door en door te koken als ze verwerkt worden in bijvoorbeeld paté,” aldus de FSA.

De dienst vermeldt daarbij dat campylobacter jaarlijks meer dan 300.000 gevallen van voedselvergiftiging veroorzaakt, die in 15.000 gevallen ook leiden tot ziekenhuisopname.

Of registreer je om te kunnen reageren.